News

Relaxarea măsurilor de izolare vine cu noi provocări! Vom asista la un nou val de infectări cu COVID-19?

11.05.2020 | 18:31
Relaxarea masurilor de izolare vine cu noi provocari Vom asista la un nou val de infectari cu COVID19
ADVERTISEMENT

În Seoul, o creştere bruscă a infecţiilor a dus la închiderere temporară a cluburilor de noapte. Libanul întăreşte din nou restricţiile pe care le-a relaxat mai devreme după ce s-a constatat numărul de cazuri. Liderii germani se întreabă dacă nu cumva relaxarea vine prea repede, deoarece parcurile se umplu şi rata infecţiei pare să accelereze.

Relaxarea măsurilor de izolare vine cu noi provocări!

Este noua fază a pandemiei de coronavirus. Curbele se aplatizează în multe ţări. Carantina din ultimele luni, pusă în aplicare pentru a preveni protejarea sistemelor de asistenţă medicală, este redusă treptat. Efectele economice ale izolării sunt din ce în ce mai importante.

ADVERTISEMENT

Regimurile de relaxare au fost întâmpinate cu uşurare. Însă problema încă există. Un virus infecţios este liber în comunităţile noastre. Cu cât ne amestecăm mai mult, cu atât se va răspândi la un număr mai mare.

“Este îngrijorător, dar este de aşteptat. O consecinţă inevitabilă a permiterii amestecului social”

Oamenii de ştiinţă nu sunt surprinşi de creşterea numărului de cazuri din China sau Iran, locuri în care a intervenit relaxarea: “Este îngrijorător, dar este de aşteptat. O consecinţă inevitabilă a permiterii amestecului social”, susţine Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea Reading.

ADVERTISEMENT

“Dacă oamenii se reunesc din nou, vom vedea că se întâmplă aceste lucruri. Nu vor fi detectate o mulţime de persoane care sunt cazuri asimptomatice sau persoane uşor bolnave”, a spus Ian Mackay, virusolog la Universitatea din Queensland.

“Vrem să îi readucem pe oameni la muncă, dar va fi un cost. Şi în cele din urmă costul acesta este decesul”

Fără vaccin, epidemiologii prognozează că virusul va rămâne mocnit pentru următoarele luni şi, ar putea izbucni ca focar în jurul adunărilor umane: “Noua fază este să trăim cu virusul. Nu cred că ideea de a lichida complet virusul este realistă.

ADVERTISEMENT

Va fi acolo şi întrebarea este la ce nivel. Ce rate de transfer sunt acceptabile pentru societate? Ce strategii de atenuare putem pune în aplicare pentru a face aceste rate cât mai scăzute posibil?” 

Printre aceste strategii ar trebui să fie testarea la scară largă şi periodică, achiziţia şi purtarea de echipamente, cum ar fi măştile, ca accesoriu standard pentru părăsirea locuinţei şi distanţarea socială, cât mai mare.

ADVERTISEMENT

Dacă în prima fază s-a vizat protejarea vieţii şi a sistemelor de asistenţă medicală, următoarea va ridica provocări şi mai incomode: “Vrem să îi readucem pe oameni la muncă, dar va fi un cost. Şi în cele din urmă costul acesta este decesul, pentru că ştim că numărul cazurilor cresc şi la fel şi decesele”

 

ADVERTISEMENT
Tags: