News

Republica Moldova a interzis definitiv emisiunile de știri din Rusia. Maia Sandu a promulgat legea securității informaționale

Liderul de la Chișinău a promulgat legea securităţii informaţionale, prin care vor fi interzise emisiunile de ştiri şi analize politice din Rusia și după expirarea stării de urgenţă instituite după invazia din Ucraina.
19.06.2022 | 18:15
Republica Moldova a interzis definitiv emisiunile de stiri din Rusia Maia Sandu a promulgat legea securitatii informationale
Președintele Republicii Moldova a promulgat legea securității informaționale Foto: Facebook Maia Sandu
ADVERTISEMENT

Actul normativ promulgat de Maia Sandu prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Republica Moldova a interzis definitiv emisiunile de știri din Rusia

Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, ”săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur.

ADVERTISEMENT

Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, scrie portalul IPN, citat de Agerpres.

„Se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local. CA obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate.

ADVERTISEMENT

În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare”, a mai precizat șefa CA.

Liliana Vițu a mai spus că războiul din Ucraina determină autoritățile să ia măsuri mult mai dure față de propaganda venită din exterior.

ADVERTISEMENT

Știri şi emisiunile de acest gen sunt în prezent interzise ca urmare a instituirii stării de urgenţă, dar noul act normativ va permite menţinerea interdicţiei şi după expirarea acesteia.

Proiectul de lege a fost criticat dur de socialiști, comuniști și Partidul Șor care spun că noul act normativ „va institui dictatura în Republica Moldova”.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte prorus, Igor Dodon, a declarat la momentul depuneii proiectului de lege că „există lucruri, valori și simboluri care nu pot fi interzise, oricât s-ar strădui actuala Guvernare-marionetă de la Chișinău”.

Descrisă de opoziţia din Republica Moldova drept o ”instituire a cenzurii”, legea securităţii informaţionale, prevede că 50% din conţinuturile difuzate la posturile TV trebuie să provină din statele UE, SUA şi din cele care au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Proiectul de lege menit sa protejeze securitatea informațională a Republicii Moldova a fost înregistrat în luna aprilie de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea politică fondată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

ADVERTISEMENT