News

Rețea de trafic de copii în Grecia. O româncă, printre intermediari. Un bebeluș costa între 70.000 și 120.000 de euro

30 de tinere, exploatate în 14 case. Printre victimele folosite pentru prelevare de ovule sau ca mame surogat sunt și femei din România.
11.08.2023 | 12:45
Retea de trafic de copii in Grecia O romanca printre intermediari Un bebelus costa intre 70000 si 120000 de euro
Rețea de trafic de copii în Grecia. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rețea de trafic de copii în Grecia. Femeile exploatate sunt din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Georgia și Albania. Gruparea, care acționa în Creta, a fost destructurată de Interpol.

Rețea de trafic de copii în Grecia. Un bebeluș costa între 70.000 și 120.000 de euro

Autoritățile au arestat nouă persoane, printre care și o româncă, aflată printre intermediari. Femeile erau exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetărilor, gruparea acționa din anul 2021. Oamenii legii au reușit să probeze 182 de cazuri numai din 2022, ceea ce înseamnă că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare.

Acum, polițiștii din Grecia au găsit 30 de tinere care erau ținute sub observație în 14 case din Grecia. Acolo, femeile rămâneau însărcinate și contra cost, nășteau bebelușii. Micuții ajungeau la cupluri care nu puteau avea copii sau la homosexuali din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

„Gruparea acţiona ca intermediar în adopţiile ilegale de bebeluşi în schimbul unor sume mari de bani. Înşela sistematic victimele pretinzând în mod fals că le-au supus unei proceduri de transfer de embrioni.

Tinerele erau ţinute în cel puţin 14 case, într-un mediu închis şi controlat, unde rămâneau însărcinate şi apoi, contra cost, năşteau bebeluşii. Prin exploatarea tinerelor, clinica satisfăcea cererile clienţilor din întreaga lume care erau cupluri ce nu puteau avea copii, bărbaţi singuri sau cupluri de acelaşi sex care nu îndeplineau cerinţele legale pentru fertilizare în vitro”, a anunțat Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Clienții cărora le erau vânduți bebelușii sunt din Italia, Grecia, Turcia și din alte țări balcanice. Nou-născuții erau vânduți cu sume cuprinse între 70.000 de euro și 120.000 de euro, iar profitul net al rețelei era de mininum 70 %, potrivit cercetărilor.

Cum funcționa rețeaua. Un medic cunoscut se afla în spatele întregii activități

Un medic ginecolog cunoscut, în vârstă de 73 de ani, din Chania, care avea o clinică medicală în Creta, se afla în spatele activității. Conform oamenilor legii, se pare că unitatea medicală funcționa ca paravan, iar angajații ar fi fost intermediari pentru adopțiile ilegale.

ADVERTISEMENT

„Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule, fertilizarea în vitro şi adopţia ilegală de bebeluşi”, arată comunicatul.

De asemenea, rețeua respectivă recruta brokeri, iar aceștia recrutau, la rândul lor, tinerele care ajungeau în Creta pentru a fi exploatate în scopul prelevării ilegale de ovule şi ca mame surogat.

Brokerii erau plătiți cu sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro pentru fiecare mamă surogat. Totodată, primeau o bani pentru a le supraveghea pe tinere până la naştere. Vorbim de o taxă, între 300-600 euro, pe lună.

Medicul și ceilalți suspecți au fost arestați. Alte două femei din Republica Moldova, implicate în activitate, sunt date în urmărire internațională. „Membrii grupării criminale au efectuat o serie de fapte penale întocmind documente justificative false în scopul emiterii unei hotărâri judecătoreşti pentru persoanele care nu îndeplineau cerinţele legale şi, în cooperare cu alte clinici sau laboratoare medicale şi medici, au falsificat documente medicale şi certificate de naştere, precum şi alte documente administrative.

În cazurile părinţilor din ţări în care era interzis procesul de obţinere a unui copil obţinut printr-o mamă surogat, grupul infracţional a ajutat la declararea naşterilor drept adopţii internaţionale”, adaugă organizația.

 

ADVERTISEMENT