Life

Rețelele Wi-Fi la care să nu te conectezi niciodată. Îți pot pune în pericol telefonul mobil, dar și datele personale

Știai că ar fi bine să nu te conectezi niciodată la anumite rețele Wi-Fi? Telefonul tău va fi în pericol și riști să le permiți hackerilor accesul la datele personale.
12.09.2023 | 12:20
Retelele WiFi la care sa nu te conectezi niciodata Iti pot pune in pericol telefonul mobil dar si datele personale
Rețelele Wi-Fi la care să nu te conectezi niciodată. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Sunt anumite rețele Wi-Fi la care nu trebuie să te conectezi niciodată. Te poți pune în pericol pe tine, dispozitivul tău și totodată, datele personale, dar și cele bancare ar putea fi compromise.

Rețelele Wi-Fi la care să nu te conectezi niciodată

Care sunt aceste rețele Wi-Fi pe care trebuie să le eviți? Un studiu îți spune clar ce trebuie să știi. Se pare că utilizarea rețelei Wi-Fi gratuite din cafenele, trenuri sau alte locuri publice te poate expune riscului de piraterie informatică.

ADVERTISEMENT

Acest lucru reiese dintr-un nou raport al firmei de securitate cibernetică Indusface. Sursa citată a evidențiat unele dintre cele mai periculoase locuri în care te poți conecta la rețeaua Wi-Fi publică.

Rețelele Wi-Fi din cafenele și restaurante sunt cele mai riscante. De ce? Pentru că în ele vin și pleacă în fiecare zi foarte mulți clienți care se pot conecta la aceeași rețea Wi-Fi partajată.

ADVERTISEMENT

Se pare că hackerii sunt capabili să exploateze aceste rețele și să le folosească pentru a accesa date de la utilizatorii conectați. Iar aici se încadrează inclusiv activitatea de navigare pe internet, parole și chiar detalii de conectare.

Hotelurile pot fi și ele periculoase. Sursa citată scrie că hackerii pot obține cu ușurință acces la rețelele Wi-Fi deschise ale hotelurilor și pot prelua controlul routerelor. Aceeași problemă se aplică și în transportul public. Și aceste rețele pot fi ținta unor atacuri malware.

ADVERTISEMENT

Cum îți poți proteja dispozitivul

Pur și simplu, atunci când te conectezi la rețeaua Wi-Fi din tren, dispozitivul tău ar putea fi conectat la un software. Mai departe, telefonul tău sau dispozitivul conectat poate ajunge să fie spionat. 

Cum te protejezi? În primul rând instalează o aplicație antivirus. Există o mulțime de aplicații de securitate gratuite pe care le poți obține și pe care le poți folosi pentru a putea fi în siguranță.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără Avast, Malwarebytes, Kaspersky, AVG și multe altele. Indiferent de antivirusul pe care l-ai luat, ai grijă să îl actualizezi constant, arată experții, potrivit Mirror.

Ce se întâmplă dacă ești într-o situație în care ai reală nevoie de Wi-Fi? Poți să plătești funcții suplimentare de siguranță. În acest mod, conturile online sunt monitorizate, iar dispozitivul tău va fi în siguranță.

ADVERTISEMENT