Life

Rețeta de post a călugărilor de pe Muntele Athos. Cum se prepară orezul cu varză

Călugării de la Muntele Athos obișnuiesc să prepare des o rețetă de post despre care mulți nici măcar nu au auzit. Nu doar că este sănătoasă, ci și gustoasă.
27.02.2023 | 17:12
Reteta de post a calugarilor de pe Muntele Athos Cum se prepara orezul cu varza
Orezul cu varză, rețeta de post a călugărilor de pe Muntele Athos. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

În perioada postului poate fi dificil să ne alegem meniul zilnic. Uneori poate nu avem idei, iar în anumite momente poate nici timpul nu este de partea noastră. Călugării de la Muntele Athos în schimb vin cu o rețetă care merită încercată măcar odată.

Rețeta de post a călugărilor de pe Muntele Athos

A început Postul Paștelui, iar această rețetă a călugărilor de le Muntele Athos este ideală pentru cei care vor să se bucure de un preparat delicios, sățios și care nu necesită nici foarte mult timp de preparare, și nici prea multe ingrediente, la fel ca în cazul altora.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre rețeta de post pentru orezul cu varză, care de altfel este și una dintre cele mai solicitate mâncăruri de către călugări. Călugării de la Muntele Athos spre exemplu o prepară destul de des, în cantități mai mari, iar lucrurile nu sunt deloc complicate. Pentru șase porții de orez cu varză, ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 1 varză de 600-700 g
  • 4 cepe
  • 250 gr orez cu bob scurt
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • zeamă de lămâie
  • sare, paprika, piper negru, chimen
  • 200 ml ulei ( la alegere).
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește modul de preparare, dacă la rețeta pentru orezul clasic ne ocupă prima oară de legume, în cazul preparatului de la Muntele Athos, varza este vedeta rețetei noastre. Astfel, prima oară dăm la o parte frunzele exterioare, iar varza o vom tăia în bucăți mari.

Cum se prepară orezul cu varză și zeamă de lămâie

Călim apoi ceapa, iar în momentul în care aceasta se rumenește, adăugăm și varza, care va fi amestecată bine alături de ceapă. După ce și varza va fi călită puțin, adăugăm un litru de apă, de atât avem nevoie pentru șase porții de orez cu varză, alături de puțină sare, după gust.

ADVERTISEMENT

Oala în care avem ceapa, dar și varza, alături de apă, o vom da la foc mare și îi vom pune capacul, iar după jumătate de oră, adăugăm și orezul, care trebuie neapărat să fie spălat și înmuiat înainte de a fi pus la fiert.

Orezul, varza și ceapa vor fierbe timp de 15 minute, iar mai apoi adăugăm pasta de tomate, dar și restul de condimente de mai sus, adică piperul negru, chimenul, dar și paprika. Preparatul trebuie să mai fiarbă puțin, iar în tot acest timp trebuie amestecat continuu.

ADVERTISEMENT

După câteva minute oprim focul și dăm oala la o parte de pe aragaz, însă aceasta trebuie să rămână cu capacul deasupra încă ceva timp, astfel încât orezul să poată să absoarbă zeama rămasă. Se toarnă apoi și sucul de lămâie, iar compoziția se amestecă din nou înainte de a fi consumată.

O altă ideea de rețetă de post extrem de simplă este cea de chifteluțe, care de asemenea are la bază orez, dar și cartofi și nu necesită foarte mult timp de preparare. Aceasta este extrem de sățioasă, dar și delicioasă de altfel.

ADVERTISEMENT