News

Rețeta îmbogățirii la stat. Cel mai tânăr președinte al Poștei, proprietar al unei clădiri de 1,75 milioane euro, în Capitală. Imobilul, scos la licitație. Reacția lui Mihai Toader

Un imobil de 1,75 milioane euro care a aparținut lui Mihai Toader, fost președinte al Companiei Poșta Română, va fi scos la licitație.
03.10.2022 | 12:02
Reteta imbogatirii la stat Cel mai tanar presedinte al Postei proprietar al unei cladiri de 175 milioane euro in Capitala Imobilul scos la licitatie Reactia lui Mihai Toader
Imobilul fostului președinte al Poștei Române, Dan Mihai Toader, va fi scos la licitație în luna octombrie / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Google Maps, postaromana.ro
ADVERTISEMENT
07-10-2022
07:55

Drept la replică, Mihai Toader

Urmare a articolului ”Rețeta îmbogățirii la stat. Cel mai tânăr președinte al Poștei, proprietar al unei clădiri de 1,75 milioane euro, în Capitală. Imobilul, scos la licitație”, Mihai Toader a trimis pe adresa redacției următoarele precizări:

”Urmare a condamnării lui Toader Dan – Mihai pentru abuz în serviciu (nu fapte de corupție cum în mod greșit s-a afirmat), instanța de judecată l-a obligat să plătească împreună cu alte persoane găsite vinovate alături de el despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului cauzat Companiei Naționale Poșta Română prin faptele de abuz săvârșite.

Executările silite au fost începute de Dl Executor judecătoresc Peticaru Eduard (în diferitele forme de exeritare a profesiei de executor) în anul 2015, respectiv 2016 și au fost suspendate prin hotărâre judecătorească definitivă în perioada cuprinsă între 2016 – 2022.

Scoaterea la licitație publică a imobilului aparținând lui Toader Dan – Mihai precum și accelerarea procedurii de executare silită au avut loc în contextul în care reprezentanții convenționali ai Dlui Toader au solicitat Dlui Executor Peticaru Eduard copie integrală a dosarelor de executare silită și Companiei Naționale Poșta Română informații cu privire la modul de desemnare a Dlui Peticaru ca executor judecătoresc în aceste dosare de executare având în vedere onorariul de 303.562, 58 lei (fără TVA), respectiv 149.178,30 lei (fără TVA) pe care acesta și le-a stabilit prin încheieri emise de Dlui.

În plus, în cadrul unuia dintre dosarele de executare silită Dl Peticaru Eduard a continuat executarea din inerție, fără să mai aibă un titlu executoriu urmare a achitării fostului director al CN Poșta Română, condamnat inițial pentru abuz în serviciu întrucât nu ar fi respectat Regulamentul de ordine interioară al Companiei (!)

Precizăm că până la acest moment nu cunoaștem modul în care Dl executor judecătoresc Peticaru Eduard a fost desemnat executor judecătoresc în aceste dosare de executare în condițiile în care onorariul Dlui depășește pragul de 30.000 de Euro stabilit de OUG 34/2006 pentru serviciile scutite de procedura licitației publice. La solicitarea acestor informații, CN Poșta Română a răspuns că nu ni le pot furniza întrucât nu sunt informații publice (sic!) iar Dl executor judecătoresc a apăsat pedala de accelerație a procedurii de executare silită.

Pe rolul instanțelor de judecată se află dosare care au ca obiect contestații la executare și obligarea Poștei Române de a ne furniza informațiile solicitate conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Cu stima,

Toader Dan – Mihai”

Poșta Română vrea să recupereze, de la cel mai tânăr președinte al Consiliului de Administrație, un prejudiciu uriaș înregistrat în trei dosare în care Dan Mihai Toader a fost acuzat că a devalizat compania națională.

Dan Mihai Toader, record la dosare penale în fruntea Poștei Române

Mihai Toader a fost condamnat, în 2015, la 8 ani de închisoare, într-un dosar în care alți trei directori ai CN Poșta Română au primit pedepse asemănătoare. Este vorba despre Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu și Vasile Bărbuleț. Aceștia au de acoperit un prejudiciu de 6,58 milioane euro, sumă provenită din supraevaluarea (de 12 ori) unor produse informatice achiziționate de Poșta Română de la o societate comercială înregistrată în Cipru.

ADVERTISEMENT

Achiziția a fost făcută fără ca anunțul de licitație să fie făcut public și fără o negociere propriu-zisă. Fapta s-a petrecut în anul 2008 și a fost descoperită un an mai târziu, după un control al Curții de Conturi.

Deși a condus doar trei ani și jumătate Poșta Română (2005-2009), Toader a ”reușit” să se mai aleagă cu două dosare. În primul, el a fost condamnat că a semnat ilegal șase polițe de asigurare pentru angajații Poștei, prejudiciul creat fiind de 4 milioane euro. În cel de-al doilea, Toader și ceilalți șefi ai instituției au primit condamnări pentru că au trecut un imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme.

ADVERTISEMENT

Imobilul lui Toader, sechestrat de procurorii DNA

De acum șapte ani, CN Poșta Română a început procedura de recuperare a prejudiciului de la fostul președinte și ceilalți directori, după ce anterior, procurorii DNA le-a pus acestora sechestru pe toată averea.

În acest context, pe 24 octombrie 2022 va fi scos la licitație un imobil din sectorul 1, care i-a aparținut lui Dan Mihai Toader. Este vorba despre o un teren situat în zona Calea Plevnei – Podul Grant și o construcție C1-locuință (S+P+4E+terasă circulară), conform publicației de vânzare imobiliară consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Prețul de pornire a licitației este de 1.754.000 euro, din care valoarea terenului este de 247.000 de lei iar cel al clădirii, de 1.507.000 euro. Doar cauțiunea, plătită de cei care vor să se înscrie la licitație, este de 175.400 euro (10% din prețul total al imobilului).

Executarea silită s-a făcut la cererea creditoarei Compania Națională Poșta Română SA, iar imobilul aparține debitorului Mihai Toader.

ADVERTISEMENT

Avere de milioane de euro, confiscată de procurori

La mijlocul lunii iunie, ANAF a scos la licitație 6 terenuri care i-au aparținut lui Mihai Toader, în încercarea de a recupera sumele stabilite ca prejudiciu de instanțele de judecată. Bunurile respective, evaluate de 8,8 milioane lei (1,76 milioane euro) fuseseră sechestrate de instanță într-unul din dosarele de corupție care-l vizau pe fostul președinte al Poștei Române.

De asemenea, în februarie 2021, Curtea de Apel București a decis confiscarea specială sumelor de 1.314.000 euro de la Ovidiu Prisecari și 1.0790.000 euro de la Georgeta Constantinescu, reprezentanții firmei de la care Poșta Română a achiziționat programele IT.

Poșta Română, atitudine ”pasivă” în dosarele lui Dan Mihai Toader

Avocații CN Poșta Română s-au dovedit, mai degrabă pasivi în legătură cu recuperarea prejudiciului creat de fostul președinte al instituției, lucru remarcat și de judecătorul care l-a condamnat pe Mihai Toader în 2015, au scris jurnaliștii de la Mediafax.

”În fața unei instanțe civile, acțiunea promovată de CNPR nu ar fi avut, practic, nicio șansă de reușită, și numai grație activității Ministerului Public, acțiunea promovată de către partea civilă urmează a fi admisă, din acte rezultând că, într-adevăr, aceasta a suferit acel prejudiciu reclamat”, a arătat judecătorul de la Tribunalul București.

ADVERTISEMENT