Un tort de înghețată Viennetta este un desert pe care trebuie să-l prepari cu mare atenție dacă vrei să-ți iasă așa cum trebuie. Rețeta nu este grea și nici nu ai nevoie de multe ingrediente, dar trebuie să ții cont de modul de preparare.
Unul dintre cele mai populare deserturi din anii ’90 este tortul de înghețată Viennetta, care este popular și în ziua de astăzi. Deși rețeta pare dificilă, lucrurile sunt foarte simple dacă respecți ingredientele și urmezi pașii.
Este un desert foarte bun, pe care îl poți consuma oricând, dar mai ales vara. Citește în continuare și află de ce ingrediente ai nevoie, dar și ce trebuie să faci pentru ca totul să-ți iasă ca la carte.
Ingrediente
Ingrediente pentru decor
Se topesc ciocolata neagră și ciocolata cu lapte împreună, la bain marie. Se alege apoi tava în care urmează să asamblezi tortul de înghețată. Aceasta trebuie să fie înaltă și îngustă, asemănătoare cu cea de cozonac, dar mai lată.
Se întinde o foaie de copt pe blat și se desenează de mai multe ori (6-7 dreptunghiuri), cu ajutorul unui creion, conturul tăvii alese, așezând tava normal și nu cu gura în jos. După ce ciocolata s-a topit, se ia de pe foc și se amestecă bine astfel încât să se omogenizeze.
Se toarnă puțină ciocolată pe fiecare dreptunghi desenat, apoi se întinde în strat subțire și consistent pe toată suprafața marcată. Se repetă procedeul pe toate dreptunghiurile desenate sau până când se termină ciocolata.
Foaia de copt se lasă pe blat pentru ca ciocolata să se întărească puțin, apoi se lasă la frigider, după ce știi sigur că nu se va deplasa. În tava în care urmează să asamblezi tortul, se întinde folie alimentară de plastic și se lasă margini în exterior.
Se întinde apoi un strat de înghețată. Aceasta poate fi lăsată afară cu puțin timp înainte, astfel încât să fie mai maleabilă. După primul strat de înghețată, se așază o foaie de ciocolată dintre cele aflate la frigider. Se repetă procedeul: înghețata se întinde peste, urmată de o altă foaie de ciocolată. Stratul care trebuie să rămână deasupra trebuie să fie de înghețată.
Se mărunțesc biscuiții cât mai fin în robotul de bucătărie sau cu ajutorul făcălețului. Aceștia se combină cu două linguri de unt topit și o lingură de zahăr. Amestecul crocant obținut se întinde deasupra întregului tort de înghețată, iar totul se lasă la congelator până când decorul este gata.
Frișca se bate cu mascarpone și cu zahărul pudră. Crema se pune într-un pos, tortul se scoate din formă și se întoarce invers pe platoul de servire. Folia alimentară se elimină și se ornează tortul pe partea de sus, formând linii groase de cremă, una lângă cealaltă. Pe laterale se ornează cu “onduleuri” de cremă, potrivit rețetepractice.ro.
Se presară cacao deasupra, iar tortul se lasă direct la congelator. Mai există și varianta de a-l da la congelator pentru cel puțin o oră, după care să torni ciocolata topită și răcită deasupra. Poftă bună!