News

Reticența față de vaccin, obstacol important în lupta contra pandemiei. Ce primesc chinezii care se imunizează

19.04.2021 | 19:19
Reticenta fata de vaccin obstacol important in lupta contra pandemiei Ce primesc chinezii care se imunizeaza
Reticența față de vaccin, obstacol important în lupta contra pandemiei. Ce primesc chinezii care se imunizează Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Reticența față de vaccinurile contra COVID-19 este cel mai recent obstacol pe care trebuie să-l depășească guvernele în lupta contra pandemiei. China oferă cetățenilor săi ouă, cupoane de reducere și reduceri la alimente pentru a-i determina să se imunizeze.

În Franța, un centru de vaccinare în masă a fost închis după ce doar 58 de persoane s-au prezentat, deși erau eligibile 3.000. Oamenii nu au vrut să se imunizeze cu serul AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de doze din același vaccin au ajuns la gunoi după ce au expirat nefiind folosite în țări din Africa.

Reticența față de vaccin, obstacol important în lupta contra pandemiei. Ce primesc chinezii care se imunizează?

China, cu o populație de peste 1,4 miliarde de persoane, oferă gratuit ouă, cupoane de reducere și reduceri la alimente pentru a determina oamenii să se vaccineze.

ADVERTISEMENT

China folosește cinci vaccinuri diferite pentru a-și vaccina populația și tocmai a ajuns la punctul în care milioane de oameni sunt vaccinați pe zi.

Cu toate acestea, șeful Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din China a declarat că două dintre vaccinurile chinezești pe care le folosesc „nu au rate de protecție foarte mari” împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

Ratele scăzute de eficiență sunt unul dintre motivele pentru care cetățenii chinezi ar putea fi reticenți față de vaccinurile contra COVID.

Gestionarea virusului de către țară ar putea contribui la lipsa de interes a cetățenilor săi față de vaccinuri, deoarece China a reușit să reducă transmiterea virusului și să prevină focarele.

ADVERTISEMENT

Nu este clar câte cazuri de COVID-19 și decese provocate de infecția cu noul coronavirus a avut China din cauza lipsei de raportare transparentă.

Franța: Centru de vaccinare în masă, obligat să se închidă din cauza lipsei de doritori

Profesorii din orașul francez Nisa au respins în mod covârșitor vaccinul contra COVID produs de AstraZeneca după ce doar 58 dintre cei 3.000 eligibili s-au programat pentru a fi vaccinați.

4.000 de doze au fost oferite la un centru de vaccinare în masă din Palais des Expositions din Nisa în acest weekend pentru cei cu vârsta peste 55 de ani care ocupă locuri de muncă cu risc ridicat, ceea ce înseamnă 3.000 de profesori erau eligibili pentru a fi imunizați.

Dar centrul a fost obligat să se închidă sâmbătă după doar patru ore din cauza lipsei de cerere, cu doar 58 de programări înregistrate.

Președintele Emmanuel Macron a descris anterior serul AstraZeneca ca fiind „cvasi-ineficient” la persoanele în vârstă și i-a limitat utilizarea la tineri, înainte de a reveni asupra declarațiilor după ce datele au sugerat o legătură cu cazuri foarte rare de tromboză la tineri, urmând a fi administrat doar persoanelor în vârstă.

Acest lucru a dus la reticența față de vaccin în rândul francezilor – deja cei mai mari sceptici în această privință din Europa – un sondaj efectuat luna trecută arătând că 61% dintre ei cred că vaccinul AstraZeneca este „nesigur”.

Centrul de vaccinare din Nisa s-a redeschis luni și oferă vaccinuri Pfizer și Moderna în speranța de a atrage mai mult interes.

Franța este în prezent în carantină, iar Macron a fost aspru criticat pentru lansarea lentă a campaniei de vaccinare, comparativ cu vecinii, inclusiv Marea Britanie.

Aproximativ 12 milioane de persoane au primit până acum cel puțin o primă doză de vaccin împotriva coronavirusului în Franța, 18,4% din populație, în vreme ce aproximativ 4,5 milioane de persoane, sau 6,6% din populație a primit a doua doză.

Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca neutilizate expiră în Africa

În ciuda transmiterii comunitare în creștere și a ratelor ridicate de mortalitate, autoritățile din Malawi au stârnit îngrijorare când au anunțat că vor arunca 16.000 de doze de vaccin care expiraseră.

Acestea făceau parte dintr-un total de 512.000 de doze de vaccin AstraZeneca pe care națiunea africană din sud-estul Africii le primise de la India, Uniunea Africană și COVAX, inițiativa globală de procurare și distribuire a vaccinurilor.

Oficialii din domeniul sănătății nu au specificat de ce au expirat vaccinurile, dar au declarat că dozele au fost distruse „din cauza datelor de expirare ale loturilor de vaccinuri primite”, relatează The New York Times.

Experții în domeniul sănătății și militanții pentru sănătate au avertizat că reticența față de vaccinuri, alături de zvonurile că ar fi administrate doze expirate, ar fi putut contribui la distribuția lentă a dozelor de vaccin și în cele din urmă la expirarea lor.

În multe țări africane, campaniile de vaccinare au fost împiedicate de factori precum scepticismul față de știință, eforturi limitate sau inexistente de educare a publicului, sisteme de distribuție ineficiente și îngrijorări cu privire la cazurile extrem de rare, dar grave de tromboză apărute la persoane care au primit vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Aceste două vaccinuri, care necesită o refrigerare mai puțin strictă, sunt cruciale pentru eforturile de imunizare a populațiilor din țările mai sărace.

Confuzia publică asupra necesității imunizării și dacă da, când și unde să facă acest lucru, a contribuit la expirarea dozelor. La fel ca Malawi, Sudanul de Sud a constatat că 59.000 de doze neutilizate expiră luna aceasta.

Problema nu este exclusiv a țărilor africane. Zeci de mii de doze au fost, de asemenea, aruncate în țări precum Franța și Statele Unite. Dar țările africane se confruntă cu deficiențe mult mai grave de aprovizionare.

Africa are cea mai lentă rată de vaccinare de pe orice continent, iar multe țări încă nu au început campanii de vaccinare în masă.

ADVERTISEMENT