News

Reuniune de urgență la OMS. Un virus fără vaccin sau tratament a început să facă victime în Africa

Un virus cu o rată de mortalitate foarte ridicată face ravagii pe continentul african, OMS convocând de urgență o ședință, din cauya gravității situației.
14.02.2023 | 23:29
Reuniune de urgenta la OMS Un virus fara vaccin sau tratament a inceput sa faca victime in Africa
Virusul Marburg face ravagii în Africa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Guineea Ecuatorială au anunțat primul focar de virus Marburg, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), forul internaţional reunindu-se marţi într-o şedinţă de urgenţă, după ce nouă persoane au murit în decurs de o lună în aceastî ţară.

Rata de mortalitate este de 88%

Toate decesele s-au consemnat în provincia vestică Kientem. Până în prezent, au fost raportate 16 cazuri suspecte cu simptome specifice viruslui Marburg, inclusiv febră, oboseală, vărsături cu sânge. Testele preliminare au dat un rezultat pozitiv pentru febra hemoragică virală, cunoscută sub denumirea de virusul Marburg.

ADVERTISEMENT

Potrivit OMS, virusul Marburg se transmite la oameni de la liliecii de fructe și se răspândește de la om la om prin contact direct cu fluidele corporale infectate, precum și cu suprafețele și materialele. Momentan, nu există vaccinuri sau medicamente antivirale înregistrate pentru tratamentul febrei, mai transmite OMS.

Totuşi, o serie de tratamente potenţiale, inclusiv produse sanguine, terapii imune şi medicamente, precum şi vaccinuri candidate sunt în curs de evaluare şi se speră că vor putea fi puse pe piaţă într-un timp foarte scurt.

ADVERTISEMENT

Infecția cu virusul Marburg provoacă o boală cu o rată a mortalității de până la 88%, dar procentul poate fi semnificativ mai mic în condiţiile unei îngrijiri medicale adecvate. Boala cu virusul Marburg a fost identificată pentru prima dată în 1967, ca urmare a focarelor simultane din Marburg și Frankfurt (Germania) și Belgrad (Serbia).

31 de persoane s-au îmbolnăvit atunci, inițial lucrători de laborator, urmați de personal medical și membri ai familiilor care îi îngrijiseră. Au fost raportate șapte decese. Primii oameni infectați au fost expuși la maimuțe verzi africane, importate din Uganda, sau la țesuturile acestora, în timpul cercetărilor.

ADVERTISEMENT

Virusul Marburg, ca și virusul Ebola, aparține familii filovirusurilor (Filoviridae). Aceste două boli au un tablou clinic similar, deși sunt cauzate de viruși diferiți. Ambele boli sunt rare și pot provoca focare cu rate ridicate de mortalitate. Rousettus aegypti, liliecii fructiferi din familia Pteropodidae, sunt considerați purtători naturali ai virusului Marburg.

Deşi virusul este descoperit de peste o jumătate de secol, majoritatea focarelor de infecţie au fost doar pe continentul african, în Africa de Vest, de Est şi de Sud, în ţări cu junglă bogată şi multe specii de maimuţe sşi lilieci. Ultimul mare focar al acestui virus a fost în 2005, în Angola, unde au murit aproape 300 de oameni.

ADVERTISEMENT

Printre simptomele bolii enumerăm durerile de cap, durerile musculare, vomitarea de sânge, simptome care sunt comune şi cu alte boli, iar dacă virusul nu este identificat rapid riscul de mortalitate devine foarte ridicat.

ADVERTISEMENT