Sport

Revoluție în arbitraj în noul sezon din Champions League! Sistemul va fi pus în funcțiune începând cu meciurile din grupe

În SuperLiga e scandal cu folosirea sistemului VAR, în timp ce în Liga Campionilor, UEFA anunță o adevărată revoluție în arbitraj: introducerea offside-ului semi-automat.
03.09.2022 | 16:30
Revolutie in arbitraj in noul sezon din Champions League Sistemul va fi pus in functiune incepand cu meciurile din grupe
Sistemul VAR, folosit în toate campionatele tari ale Europei. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

SuperLiga folosește începând cu acest sezon sistemul VAR, care a devenit din ce în ce mai contestat de antrenorii din campionat. Între timp, în Champions League, UEFA se pregătește să folosească un nou sistem: offside-ul semi-automat.

Revoluție în arbitraj în noul sezon din Champions League! Va fi folosit offside-ul semi-automat

Cu acest nou sistem tehnologic, VAR-ul va lua deciziile mai rapid și cu o mai mare acuratețe. Grație offside-ului semi-automat, poziția jucătorilor în teren va putea fi determinată exact în momentul în care va fi jucată mingea.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează offside-ul semi-automat? În momentul în care există o poziție de offside, camera VAR va primi o automat o alertă și linia de demarcație va fi trasată imediat de sistem. Astfel, se va salva mult timp de așteptare.

Extra arbitrii VAR pentru acest nou sistem! Decizia de offside va fi comunicată în 25 de secunde

Oficialii meciului vor trebui să valideze propunerea primită în care este vizibil momentul lovirii mingii și linia de offisde, înainte ca sistemul VAR să comunice decizia finală către arbitrul aflat în teren.

ADVERTISEMENT

Va fi nevoie de extra arbitrii VAR, care se vor ocupa de offide-uri, având la dispoziție un algoritm și animații 3D, astfel încât să poată lua o decizie rapid, cu o medie de 25 de secunde. Fără acest sistem, dura mult mai mult să fie trasate liniile de offside și să fie luată hotărârea.

“Sistemul utilizează un tracker aflat pe fiecare jucător în parte, plus un microcip aflat în interiorul mingii”

Roberto Rosetti, responsabilul cu arbitrajul al UEFA a declarat că offside-ul semi-automat va fi în beneficiul arbitrilor, jucătorilor și fanilor:

ADVERTISEMENT

“Căutăm constant soluții tehnologice pentru a îmbunătăți jocul și pentru a sprijini munca arbitrilor. Acest sistem inovator va permite echipelor VAR să determine situațiile de offside mult mai rapid și mai precis.

Astfel, se va spori fluxul jocului și consistența deciziilor. Asta se va realiza printr-un sistem care utilizează un tracker aflat pe fiecare jucător în parte, plus un microcip aflat în interiorul mingii”, a explicat Rosetti.

ADVERTISEMENT

Sistemul VAR, folosit în premieră în SuperLiga în acest sezon!

Noul sezon al Ligii Campionilor va începe marți, 6 septembrie. Sistemul VAR a fost inaugurat în urmă cu fix 6 ani, pe 1 septembrie 2016, la un meci amical între Italia și Franța, disputat la Bari.

Arbitrajul video este folosit din acest sezon și în SuperLiga. Însă, așa cum era de așteptat, acesta nu a eliminat controversele, iar una dintre problemele semnalate de antrenori este timpul mare de așteptare ca arbitrul să ia o decizie. Deocamdată nu este în plan implementarea offside-ului semi-automat ca să scurteze acești timpi de așteptare.

  • 6 ani au trecut de la inaugurarea sistemului VAR
  • 25 de secunde este media în care va putea fi comunicat offside-ul 
ADVERTISEMENT