News

Risc crescut de infectare cu Covid-19 la mănăstirile din Moldova. Ce recomandă autoritățile

06.08.2020 | 09:54
Risc crescut de infectare cu Covid19 la manastirile din Moldova Ce recomanda autoritatile
ADVERTISEMENT

Mănăstirile din Moldova reprezintă în această perioadă zone cu risc mare de infectare cu Covid-19, fapt pentru care autoritățile au intrat în alertă.

În luna august sunt programate o serie importantă de manifestări religioase dedicate zilelor sfinților, la care vor participa mii de pelerini, iar riscul de răspândire a COVID-19 este foarte mare.

ADVERTISEMENT

Pentru a alerta populația cu privire la riscul la care s-ar putea supune, cei din Poliție au ieșit public cu o serie de recomandări extrem de utile.

Risc crescut de infectare cu Covid-19 la mănăstirile din Moldova. Ce recomandă autoritățile

Forțele responsabile cu respectarea ordinii și protecției cetățenilor din zona Moldovei informează că riscuri foarte mari de infectare cu coronavirus există acum în mijloacele de transport în comun, staţiile unde oamenii nu respectă regulile de distanţare, bisericile şi mănăstirile din zona Târgu Neamţ.

ADVERTISEMENT

În acest sens, de miercuri, 5 august, poliţiştii au început controale în pieţe, târguri şi oboare, iar de joi vor avea misiuni specifice în zona lăcașurilor de cult.

”Recomandarea mea pentru cetăţeni e să fie alături de noi în aceste acţiuni, pe care nu le facem cu exces de zel. Suntem puşi să aplicăm legea. Este adevărat că prevede sancţiuni pentru persoanele care nu respectă distanţarea socială şi nu poartă măşti în spaţiile publice, cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Nu este scopul nostru să sancţionăm, ci să acţionăm pentru conştientizarea cetăţenilor“, a declarat, pentru mesagerulneamt.ro, comisarul şef Paul Tablan, comandantul IPJ Neamţ, conform Adevărul.

Unde vor fi mulți pelerini în aceste zile

Zona de nord a Moldovei va fi împânzită de credincioși în aceste zile de sărbătoare, iar organele abilitate s-au mobilizat pentru a asigura respectarea măsurilor de distanțare fizică și de igienă.

ADVERTISEMENT

Mesajul celor din Poliție vine în contextul unei situaţii aparte din zonă, în această perioadă având loc pelerinaje cu prilejul zilelor sfinţilor nemţeni la mănăstiri celebre, între acestea fiind Sihăstria şi Sihla, dar şi pe Ceahlău, la schitul de lângă cabana Dochia, unde-s aşteptaţi mii de credincioşi.

Este de așteptat ca pelerinii şi cei aflaţi în concedii să se abată şi la așezămintele de la Văratec, Secu, Agapia sau Mănăstirea Neamț, sporind pericolul de contaminare.

Chiar miercuri, 5 august, Mănăstirea ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava a devenit focar de Covid-19 după ce cinci călugări au fost testați pozitiv cu noul coronavirus și au fost internați în Spitalul Județean Suceava. Doi călugări au fost internați miercuri, iar ceilalți trei săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT