News

Risc de conflict diplomatic, după arestarea unui american în România. Coreea de Sud cere extrădarea pentru de furt de biciclete și graffiti

Situație explozivă în justiția românească, după ce un cetățean american a fost arestat și e la un pas să fie extrădat în Coreea de Sud.
14.12.2022 | 11:03
Risc de conflict diplomatic dupa arestarea unui american in Romania Coreea de Sud cere extradarea pentru de furt de biciclete si graffiti
Un american prins în România ar putea fi extrădat în SUA, unde este acuzat de distrugere / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România riscă un conflict diplomatic între țara noastră și Statele Unite, după ce autoritățile au arestat un tânăr cu cetățenie americană pe care ar trebui să-l extrădeze în Coreea de Sud, acolo unde este urmărit penal pentru distrugere.

Acuzațiile oficiale vizează infracțiuni de distrugere cu violență

Potrivit informațiilor FANATIK, Lewis H. este fiul unui cunoscut sportiv din SUA, iar pe numele lui există un mandat internațional de arestare emis de autoritățile din Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor din dosar, Tribunalul Districtual Incheon a decis ca americanul să fie cercetat penal în stare de arest pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și deteriorare specială a proprietății, încălcarea legii privind pedeapsa pentru violență (distrugerea și deteriorarea în comun a proprietății), încălcarea legii privind pedeapsa pentru violență prevăzute de Codul Penal din Coreea de Sud.

În fapt, pe data de 24 septembrie 2022, în jurul orei 02:46, Lewis și un alt suspect au mers la un depozitul de vehicule Tranzit Corporations Unyeon din Namdonggu, Incheon, unde au intrat prin efracție. Cei doi au folosit un cutter (considerat obiect periculos de legea din Coreea de Sud) pentru a tăia gardul de sârmă, făcând o dechizătură de 120×40 cm.

ADVERTISEMENT

Noapte nebună în Coreea de Sud: după ce a desenat cu graffiti, americanul a furat și o bicicletă

Cei doi au scris cu graffiti inscripția ”22 Devil” pe unul dintre autovehiculele din curtea proprietății, folosindu-se de un spray special. Ei au provocat pagube care au necesitat ”o anumită sumă de bani”, potrivit informațiilor obținute de FANATIK.

În aceeași noapte, cei doi americani au fost văzuți în stația Wolgot, de unde au furat două biciclete parcate, aparținând unei victime rămase necunoscute.

ADVERTISEMENT

Deși pare greu de crezut, justiția din Coreea de Sud a emis un mandat internațional de arestare prin Interpol, pentru aceste fapte, iar România a avut ”ghinionul” să ajungă în situația de a-l pune în aplicare.

Tânărul a ajuns în România, în vacanță

Pe data de 25 noiembrie 2022, Lewis a fost arestat în timp ce încerca să iasă din România pe cale terestră, după ce își petrecuse aici două zile.

ADVERTISEMENT

În momentul în care a fost reținut, el a declarat că nu știa că este căutat internațional pentru infracțiunile comise în Coreea de Sud.

El spune că a părăsit Coreea pe 24 sau 25 septembrie, după ce a vizitat această țară timp de 22 de zile în calitate de turist. Ulterior a plecat în India, după care a zburat acasă, în Statele Unite. La sfârșitul lunii noiembrie, el a venit în Europa, unde avea de gând să viziteze mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

Judecătorii români l-au plasat în arest, de frică să nu fugă din țară

Pe 25 noiembrie, americanul a fost prezentat Curții de Apel București, acolo unde a primit un mandat provizoriu de arestare. Judecătorii au considerat că există riscul ca acesta să părăsească teritoriul României, ”așa cum a procedat anterior, când s-a tot plimbat în țări comunitare sau în alte state”.

Tânărul a beneficiat de un avocat din oficiu, care a arătat că ”măsura extrădării provizorii, în vederea extrădării, este o măsură mult prea aspră în raport cu gravitatea redusă a celor trei infracțiuni în privința cărora există doar suspiciunea rezonabilă că le-ar fi comis pe teritoriul Republicii Coreea”.

Americanul a mai arătat că nu contestă probele și acuzațiile aduse în sarcina sa, că nu are antecedente penale, nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică și nu s-a sustras urmăririi penale, neavând măcar cunoștință că este investigat în Coreea de Sud.

Americanul așteaptă în spatele gratiilor să vadă dacă va fi extrădat

Instanța a constatat că sunt îndeplinite toate cerințele de formă, la dosar fiind atașat mandatul preventiv de arestare precum și dispozițiile legale aplicabile, singurul lucru care lipsește fiind cererea de extrădare, care este așteptată în zilele următoare.

Cetățeanul american a formulat contestație împotriva reținerii provizorii a autorităților române. De asemenea, avocatul tânărului a formulat opoziție la extrădare. La termenul din 9 decembrie, cererea de extrădare încă nu ajunsese din Coreea de Sud.

ADVERTISEMENT
Tags: