News

Riscurile majore pe care și le asumă românii care nu-și asigură locuința. „Legea nu a funcționat niciodată”

Deși asigurarea locuinței este obligatorie în țara noastră, în practică doar puțini români au încheiat o asemenea poliță.
13.05.2023 | 15:25
Riscurile majore pe care si le asuma romanii care nusi asigura locuinta Legea nu a functionat niciodata
Nicoleta Radu, directorul general al PAID România/ Foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
ADVERTISEMENT

În țara noastră doar una din cinci locuințe este asigurată împotriva dezastrelor naturale, deși această poliță este obligatorie pentru fiecare proprietar. Din acest motiv, riscurile pe care și le asumă românii sunt imense, a declarat, la Antena 3, Nicoleta Radu, directorul general al PAID.

România este vulnerabilă în fața unui dezastru. Cutremurul din Turcia ne dovedește că pierderile pot fi imense, fiind vorba, în cazul acestei țări, despre pagube de peste 100 de miliarde de dolari. Este greu de imaginat că România ar putea să suporte chiar și un sfert din această daună”, a precizat Nicoleta Radu, director general la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

ADVERTISEMENT

Radu a precizat că este nevoie de un grad mai mare de informare a populației privind riscurile pe care le antrenează lipsa unei asigurări în caz de dezastru natural (cutremur, inundații, alunecări de teren ș.a.), însă este necesară și o politică de sancționare mai dură.

Legea este foarte clară în ceea ce privește impunerea ei, dar sancționarea cetățenilor depinde de autoritățile locale. Partea de punere în aplicare a legii nu a funcționat niciodată”, a spus directorul general al PAID referindu-se la faptul că doar 20% dintre proprietari respectă legea.

ADVERTISEMENT

Un exemplu al riscurilor presupuse este legat de cutremurele din Gorj de la începutul acestui an, pagubele fiind plătite doar celor cu asigurare. „După cutremurul din Turcia, am avut și noi parte de un eveniment în Gorj. În cazul polițelor obligatorii pe care noi le plătim, acel eveniment a produs daune de 3 milioane de euro. Astfel, 1.800 de case sunt în curs de a fi despăgubite, fiind valabil doar pentru locuințele din acea zonă care au fost asigurate”, a mai adăugat Nicoleta Radu, șefa PAID.

Costurile asigurării au fost majorate

PAID România este o asociere a societăților de asigurare pentru încheierea de asigurari obligatorii de locuință, care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: – Cutremur – Inundații – Alunecări de teren.

ADVERTISEMENT

În urmă cu numai trei zile, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care cresc costurile asigurărilor obligatorii de locuințe de la 100 de lei la 130 de lei an. Modificarea de tarif se aplică imobilelor din beton armat, metal sau lemn.

Dacă e să vorbim de despăgubirea în caz de cutremure, inundații sau alunecări de teren, aceasta rămâne însă neschimbată. E vorba de 20.000 de euro. La ora actuală, în România aproape 2 milioane de locuințe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.

ADVERTISEMENT

Pentru locuințele din chirpici, costul asigurării a rămas la fel, de 50 de lei pe an. În schimb, valoarea maximă de despăgubire pentru acestea este de numai 50.000, la jumătate față de restul locuințelor. În forma finală a legii nu a mai fost inclusă despăgubirea pentru furtună, pe lângă cele de ctruemur, inundații și alunecări de teren.

ADVERTISEMENT
Tags: