News

Robert Negoiță, trimis în judecată, alături de mai mulți subordonați din primărie. Anunțul DNA

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță a fost trimis în judecată alături de mai mulți subordonați, pentru că ar fi favorizat compania de salubritate Rosal.
10.08.2022 | 12:12
Robert Negoita trimis in judecata alaturi de mai multi subordonati din primarie Anuntul DNA
Robert Negoiță, trimis în judecată de DNA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al DNA, Robert Negoiță este acuzat de abuz în serviciu. Edilul Sectorului 3, alături de mai mulți subordonați, a ”securizat” mai multe contracte pentru firma Rosal. Prejudiciul depășește jumătate de miliard de lei.

Robert Negoiță, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA au transmis, oficial, că au decis trimiterea în judecată, a următorilor inculpați, în stare de liberate:

ADVERTISEMENT

Robert Sorin Negoiță, primar al Sectorului 3 din municipiul București, sub aspectul ”săvârșirii a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și a infracțiunii de complicitate la fals intelectual”.

Octavian Ghețu, director executiv la Direcția Economică din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul ”săvârșirii unei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual”.

ADVERTISEMENT

George Alexandru Manciu, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3, sub aspectul ”săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”.

Irina Gina Soroceanu, director executiv la Direcția Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul ”săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”.

ADVERTISEMENT

Florentina Pencea, la data faptelor exercita, cu titlu temporar, funcția de director executiv al Direcției juridice din cadrul Primăriei Sectorului 3, sub aspectul ”săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”.

Elena Petrescu, la data faptelor consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 3 și viceprimar al Primăriei Sector 3, sub aspectul ”săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual”.

ADVERTISEMENT

Mihăță Marius, la data faptelor secretar al Primăriei Sectorului 3, sub aspectul ”săvârșirii a două participații improprii la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”.

Mirela Chetreanu, auditor public extern în cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi București, sub aspectul ”săvârșirii infracțiunii de fals intelectual”.

De asemenea, procurorii DNA au trimis în judecată compania Rosal Grup SA, sub aspectul ”săvârșirii a două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave”.

Prejudiciu de peste jumătate de miliard de lei

Procurorii DNA îl acuză pe Robert Negoiță că, în perioada 2013 – 2018, în Sectorul 3 din București au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de salubrizare cu Rosal Grup, prin care s-a mărit valoarea sau prelungit contractul.

Practic, inculpații nu au organizat licitații publice și au încheiat succesiv un contract din 1999, prin care au fost crescute și tarifele de salubrizare.

Robert Negoiță e acuzat că a semnat o serie de acte le care le-a prezentat membrilor Consiliului Local spre a fi votat un act adițional la contractul de salubritate. Consilierii au primit promisiunea că Rosal va implementa un ”sistem de containere îngropate”, un total de 449 de containere pe raza Sectorului 3, costurile fiind suportate exclusiv de Rosal. În realitate, documentul semnat prelungea nelegal contractul cu Rosal pe 10 ani. De asemenea, Negoiță a semnat un alt act adițional, de unul singur, prin care oferea Rosalului mai multe beneficii.

”Modalitatea de prelungire a contractului inițial de salubrizare printr-o serie de acte adiționale a făcut obiectul unor controale din partea Curții de Conturi, Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și Consiliului Concurenței”, mai transmite DNA.

Pentru a scăpa de lege, Negoiță a forțat semnarea retroactivă a unor acte de către Consiliul local. Ulterior, Rosal a fost iertată de niște datorii, cu ajutorul subalternilor inculpați.

”Prin faptele descrise, la care au contribuit, sub forma complicității, și persoanele menționate din conducerea Primăriei Sectorului 3, s-ar fi creat un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3 și un folos necuvenit pentru SC Rosal Grup S.A. Consiliul Local al Sectorului 3 s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior”, punctează DNA.

ADVERTISEMENT
Tags: