News

Român arestat în Serbia, în plin scandal al refugiaţilor. Avea ascunşi în camion şapte migranţi ilegali

Şofer român, arestat la graniţa sârbo-croată, pentru trafic de migranţi. În camionul său erau ascunşi şapte refugiaţi ilegali
06.12.2022 | 16:19
Roman arestat in Serbia in plin scandal al refugiatilor Avea ascunsi in camion sapte migranti ilegali
Migranţi ilegali, găsiţi în camionul unui român Foto: Administraţia vamală sârbă
ADVERTISEMENT

Un cetăţean român, identificat cu iniţialele A.S.T. (32 de ani) a fost arestat marţi de membri ai Ministerului Afacerilor Interne al Serbiei, Administraţia Poliţiei de Frontieră, din cauza existenţei unor motive de suspiciune că ar fi săvârşit infracţiunea de trecere ilegală a frontierei de stat şi contrabandă de persoane.

Datele FRONTEX îi contrazic pe oficialii austrieci

La punctul de trecere a frontierei Batrovci, la ieșirea din Serbia către Croaţia, polițiștii sârbi au găsit șapte migranți ilegali într-un buncăr special amenajat al unui camion condus de şoferul român, împotriva căruia vor fi depuse acuzații de contravenție.

ADVERTISEMENT

Suspectul român a fost reținut pentru 48 de ore și va fi dus la Înaltul Parchet din Sremska Mitrovica împreună cu o plângere penală şi propunerea de prelungire a arestului.

Anunţul poliţiei sârbe vine în plin scandal al fluxului de migranţi care traversează Balcanii de Vest, pentru a ajunge în Occident. De fapt, acest flux migratoriu este principalul argument al Austriei în justificarea refuzului său de a accepta România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen.

ADVERTISEMENT

“În cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de imigranţi ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistraţi. 40 la sută dintre migranţi au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alţi 40 la sută au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia.

O mică parte a ocolit gardul Ungariei de la graniţa cu Serbia şi a ales ruta prin România. Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, aşa că trebuie să trimitem acest semnal de alarmă”, a spus ministrul de interne Gerhard Karner, într-un interviu difuzat marţi.

ADVERTISEMENT

În timp ce în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creştere a imigraţiei de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale, arată însă statisticile oficiale.

Datele FRONTEX indică foarte clar că migranţii ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest.

ADVERTISEMENT

România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migraţia de pe ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

ADVERTISEMENT