Centru Rus de Ştiinţă şi Cultură, care funcţionează în ţara noastră din 2015, după un acord semnat în 2013 de ministrii de externe de la acea vreme, Titus Corlăţan şi Serghei Lavrov, a fost închis marţi, printr-o decizie a Ministerului Român de Externe. Ambasatorul rus Valeri Kuzmin a fost chemat pentru a i se comunica decizia.
Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Bucureşti a fost înfiinţat în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură în oraşul Bucureşti, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013. În baza acordului menţionat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat acest Centru, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din Bucureşti.
În ultima vreme autorităţile române au constatat o serie de situaţii în care Centrul s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric la nivelul opiniei publice româneşti, motiv pentru care marţi, 21 februarie, s-a decis închiderea acestuia. Măsura i-a fost comunicată personal ambasadorului Valeri Kuzmin.
“Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat marţi, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităţilor române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România.
Ambasadorului rus i-au fost reamintite situaţiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric la nivelul opiniei publice româneşti.
Aceste derapaje s-au intensificat şi au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
Prin acţiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele fireşti de consolidare a legăturilor culturale şi s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare şi disculpare a crimelor de război ale Federaţiei Ruse din Ucraina”, se arată într-un comunicat al MAE.
De remarcat că puţin după ora 13.00, la scurt timp după comunicatul MAE, pe pagina de Facebook a apărut totuşi un anunţ prin care românii erau îndemnaţi să se înscrie, până pe 20 martie, la o Şcoală de vară gratuită, la Moscova. Şcoala include cursuri de limba rusă de scurtă durată, iar durata lor variază între 1-2 săptămâni sau 1-2-3 luni.
Suspendarea activităţii Centrului va avea loc până cel târziu la 20 august 2023, dată până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură. În această primăvară Centrul a mai anunţat şcoli de vară la St. Petersburg, dar şi programe de burse pentru studenţii români care ar dori să studieze la diverse universităţi din Rusia.