News

România, afectată deja de valul patru al pandemiei? Răzvan Cherecheș: „Pentru mulți oameni nu există motive să se imunizeze”

România este afectată deja de valul patru al pandemiei? Profesorul Răzvan Cherecheș susține că mulți oameni nu vor să se vaccineze întrucât nu găsesc motive.
21.07.2021 | 14:30
Romania afectata deja de valul patru al pandemiei Razvan Chereches Pentru multi oameni nu exista motive sa se imunizeze
ADVERTISEMENT

România ar putea fi afectată deja de valul patru al pandemiei de Covid-19. Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla și de ce vaccinul este esențial.

Pericolul nu a trecut, mai ales că s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de infectare cu SARS – CoV – 2 în toată Europa.

ADVERTISEMENT

România, afectată deja de valul patru al pandemiei? Răzvan Cherecheș: „Pentru mulți oameni nu există motive să se imunizeze”

România ar putea fi afectată deja de valul patru al pandemiei, dat fiind numărul de infectări cu tulpina Delta.

Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș este de părere că multe persoane nu au motive să se imunizeze, deși aceasta ar fi cea mai eficientă metodă de prevenire a noului val.

ADVERTISEMENT

Profesorul consideră că eșecul campaniei de vaccinare în România are o legătură strânsă cu nivelul scăzut de educație al oamenilor. Potrivit profesorului Cherecheș, multe persoane nu văd motive să se vaccineze în acest moment.

„Acest lucru face ca un procent important dintre oameni să nu înțeleagă cum funcționează virusurile, să nu înțeleagă cum funcționează protecția față de virusuri. Să nu înțeleagă reguli fundamentale de igienă… (…)

ADVERTISEMENT

Avem 30% din populație vaccinată, iar acest procent contribuie la protecție. Imediat cum va începe să crească numărul de cazuri, automat va crește și cererea pentru vaccin.

Acum, pentru mulți oameni nu există motive să se imunizeze. Nu au elemente care să le confirme existența unui risc pentru sănătate. Vom avea din nou cozi la centre și persoane nemulțumite”, a declarat expertul în Sănătate Publică pentru  SpotMedia.ro.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta consideră că valul patru al putea avea un impact mai mic, însă vor fi afectate comunitățile în care nu există prea multe persoane imunizate.

„Cred că valul al patrulea va avea un impact mai mic, dar vor fi afectate comunitățile în care sunt puține persoane vaccinate. 

Orașele mari, unde multe persoane sunt vaccinate deja, mă aștept să fie mai puțin afectate ca județe din Moldova, de exemplu, unde rata de imunizare prin vaccin e redusă”, a mai spus acesta.

Florin Cîțu: „Singura pregătire pentru valul patru este vaccinarea”

Recent, premierul Florin Cîțu a declarat că singura pregătire pentru valul patru al pandemiei este vaccinarea. Șegul Guvernului a anunțat noi relaxări, afirmând că situația este una bună acum, însă doar imunizarea poate opri un nou val.

„Relaxări, nu restricții. Nu scăpăm de mască la interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult pentru evenimente în aer liber, cu un număr mai mare de participanți…

Suntem încă într-o situație foarte bună… Suntem precauți. Singura pregătire pentru valul patru este vaccinarea”, a declarat Cîțu.

Profesorul Răzvan Cherecheș a scos în evidență faptul că spitalizările și decesele au scăzut în țări precum Marea Britanie sau Israel, unde majoritatea populației adulte s-a vaccinat. Deși cazurile au crescut, formele grave sau decesele sunt mult mai puține.

ADVERTISEMENT