News

România ar putea avea o triplare a numărului de cazuri de COVID-19. Avertismentul medicului Radu Țincu

Medicul Radu Țincu spune că România se află la începutul valului 5 și că ar putea urma o dublare sau chiar o triplare a numărului de îmbolnăviri de COVID-19.
19.01.2022 | 17:05
Romania ar putea avea o triplare a numarului de cazuri de COVID19 Avertismentul medicului Radu Tincu
ADVERTISEMENT

Dr. Radu Țincu, medic primar al Spitalului Floreasca din București, a avut o intervenție televizată în care a făcut o analiză a evoluției din ultimele zile a pandemiei. El a subliniat că mutațiile specifice variantei Omicron duc la o extindere a valului 5.

Medicul explică faptul că Omicron, spre deosebire de variantele anterioare, reușește să se transmită de la o persoană la alta mult mai rapid. În plus, această tulpină  are potențialul de a evita sistemul imunitar și de a infecta persoanele care au trecut prin Covid-19 sau care s-au vaccinat, notează B1.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește situația României, dr. Țincu a explicat faptul că ne aflăm abia în prima parte a valului cinci, fiind posibil ca în zilele viitoare să aibă loc o dublare sau chiar o triplare a numărului de îmbolnăviri.

În plus, medicul subliniază că, în acest punct al pandemiei, accentul ar trebuie să cadă asupra numărului de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale, nu doar asupra numărului de îmbolnăviri din fiecare zi.

ADVERTISEMENT

“În România, sigur, suntem la începutul valului pandemic, avem o accelerare într-adevăr în ultimele zile, e posibil să ajungem la o creștere și o dublare sau chiar triplare a numărului de cazuri în perioada următoare, însă ceea ce ne interesează, dincolo de numărul de pacienți pozitivi, ne interesează numărul de pacienți spitalizați”, explică dr. Țincu.

Legat de Europa de Vest, medicul a subliniat faptul că informațiile legate de scăderea numărului de noi cazuri și a spitalizărilor arată că Omicron duce, în general, la cazuri mai ușoare, dar și că astfel de informații trebuie privite cu responsabilitate.

ADVERTISEMENT

Ce părere are dr. Radu Țincu despre evoluția valului 5?

În timpul intervenției televizate, medicul Radu Țincu a explicat că scopul măsurilor din această perioadă ar trebui să fie acela de a ține sub control creșterea numărului de cazuri.

În plus, acesta subliniază că în acest val pandemic trebuie pus accentul pe evitarea supraaglomerării spitalelor, a situațiilor de lockdown și a oricăror activități normale din societate.

ADVERTISEMENT

“După trecerea valului Omicron, speranța tuturor este ca toate elementele cumulate, vaccinare, trecere prin boală, măsuri sanitare care s-au implementat, să reușească să scoată Globul din această situație pandemică, către o evoluție ceva mai temperată”, a mai adăugat dr. Țincu.

Noile mutații au permis apariția diferitelor valuri pandemice, iar dr. Țincu explică faptul că acestea pot apărea în mod natural, atunci când sunt înregistrate rate ridicate de transmitere a patogenilor. În plus, el a mai adăugat că nu pot fi emise predicții pe această temă.

“La acest moment, toate aceste date cu privire la o nouă mutație sunt speculative și nu pot să emit niciun fel de părere cu privire la o viitoare mutație a virusului SARS-CoV-2”, explică dr. Radu Țincu.

Posibilitatea ca acest val cinci să marcheze sfârșitul pandemiei este luată în calcul în anumite cercuri, iar dr. Țincu este de părere că diferitele variante ale coronavirusului nu vor dispărea complet și că vor avea o transmitere endemică.

“Ceea ce ne dorim este să nu mai avem o pandemie și să fie doar focare endemice de transmitere a acestui virus. Până la urmă, nu este primul și nici ultimul virus care a apărut și n-a mai dispărut, adică rămâne prezent și va face în continuare victime în rândul populației”, subliniază medicul.

ADVERTISEMENT