News

România are șanse mari să organizeze Mondialul de rugby pentru tineret 2022. Precedenta ediție găzduită de București, în 1995, s-a lăsat cu un scandal uriaș!

23.04.2020 | 17:30
Romania are sanse mari sa organizeze Mondialul de rugby pentru tineret 2022 Precedenta editie gazduita de Bucuresti in 1995 sa lasat cu un scandal urias
ADVERTISEMENT

România are șanse foarte mari să primească organizarea Campionatului Mondial de tineret la rugby – ediția 2022, competiția de elită, la care participă toți “greii” lumii – Noua Zeelandă, Africa de Sud, Australia, Anglia, Franța. FR Rugby și-a depus candidatura, statul român a atașat o scrisoare de garanție în dosarul trimis la federația internațională. Informația a fost furnizată joi de ministrul Ionuț Stroe.

Sursele FANATIK spun că desemnarea României ca organizatoare e mai degrabă o formalitate, pentru că forul mondial a susținut și sugerat încă de la început că e momentul ca o țară din Estul Europei să aibă parte de această încurajare.

ADVERTISEMENT

Partea proastă este că această campanie va fi destul de greu de pregătit în condițiile în care epidemia de coronavirus ține încă sportul pe loc, iar federația europeană de rugby a suspendat toate competițiile din acest an.

“Datoriile” care au stat la baza scandalului de pomină de la Mondialul din 1995

Ar fi pentru prima oară, după ediția de tristă amintire din 1995, când România ar primi organizarea Mondialelor de rugby pentru tineret. Povestea turneului de pomină de acum 25 de ani, la care tricolorii au aliniat una din cele mai bune echipe din istorie, încă mai este ținută minte de lumea rugby-ului românesc.

ADVERTISEMENT

Turneul s-a desfășurat în aprilie 1995, pe câteva stadioane din București, și a reunit 12 echipe împărțite în 4 grupe de câte 3 echipe. Se calificau în semifinale câștigătoarele grupelor.

România a fost repartizată în grupă cu Franța și Țara Galilor. Echipa noastră era socotită de umplutură, pentru că ajunsese la turneul final conjunctural, cu sprijinul Franței. La ediția precedentă, în 1994, tricolorii mici retrogradaseră din eșalonul mondial, dar pentru că urmau să organizeze ediția din 1995, FIRA (denumirea de atunci a federației internaționale de rugby) a hotărât să mărească numărul de echipe.

ADVERTISEMENT

27-27 cu Franța, 22-15 cu Țara Galilor – rezultatele care ne dădeau dreptul să intrăm între primele 4 echipe din lume

Numai că, în primăvara lui 1995, naționala României a răsturnat toate socotelile. În cantonamentul de la Baza Tei (în incinta Ștrandului Studențesc), antrenorii Alexandru Achim și Gheorghe Dragomirescu și antrenorul federal Ion Iacob strânseseră o generație  senzațională, cu Alexandru Manta, Florin Corodeanu, Gabriel Brezoianu, Dumitru Marian, Petre Mitu, Ionut Tofan, Petru Balan și Alin Petrache (actualul președinte al FR Rugby).

În grupă, România a remizat senzațional cu Franța, scor 27-27, după ce la pauză fusese condusă cu 20-0! Eseul egalizator cu “cocoșii”, venit în ultimele secunde ale unei reprize secunde fabuloase, care a ținut tot stadionul în picioare, cu sufletul la gură, a echivalat cu o descătușare a jucătorilor. Echipa începuse să creadă chiar că va putea câștiga turneul. În ultima partidă din grupă, România și-a continuat spectacolul fantastic și a bătut Țara Galilor cu 22-15, adjudecându-și primul loc și biletele pentru finală.

ADVERTISEMENT

Situația a provocat stupoare și nemulțumiri majore. La finalul incredibilei victorii cu galezii, în tribuna oficială toată lumea, inclusiv șefii românilor, era lividă. Nimeni nu se aștepta la o asemenea încurcătură.

“Mușcătura” care a descalificat România ca să lase loc Franței în semifinale

Tricolorii s-au culcat în acea noapte ca învingători și câștigători ai grupei, dar s-au trezit, a doua zi dimineață, pe locul 2! În miez de noapte, organizatorii s-au reunit și au dezbătut ce e de făcut. S-a descoperit că un român, Ivan, își mușcase un adversar în partida cu Țara Galilor. Infracțiunea nu fusese reclamată de nimeni nici în timpul partidei, nici după aceea, nu fusese surprinsă de vreo cameră de filmat și nu fusese notată de arbitrul jocului. Dar organizatorii de la federația internațională și șefii forului român, președintele Viorel Morariu (tatăl actualului președinte al federației europene, Octavian Morariu) și secretarul general Radu Demian, au decis că fapta a existat. Morariu senior a decedat în 2017, iar Demian – un an mai târziu.

România a fost descalificată și s-a dictat meci pierdut cu Țara Galilor, așa că tricolorii, în loc să joace semifinalele, au jucat pentru locul 5, partidă în care au reconfirmat că erau cea mai bună echipă a turneului învingând o altă forță mondială, Scoția.

Franța a câștigat ediția din 1995, organizată la București, într-o finală fără istoric cu Argentina, disputată pe vechiul 23 August, în care sud-americanii au fost lăsați în interioritate numerică încă din prima repriză (un jucător a primit cartonaș roșu).

„Datoria” către britanici și bronzul Mondialelor din 1996

Decizia de a descalifica România la acea ediție a Mondialelor de juniori din 1995 a fost una care a lăsat urme foarte adânci asupra unei întregi generații. Măsura a avut conotații multiple. Românii au plătit astfel biletul de favoare făcut de Franța cu un an înainte, fără de care tricolorii n-ar fi fost prezenți la turneul de elită. La acel moment, forul nostru depindea masiv de subvențiile acordate de federația internațională și de prietenii francezi și britanici.

Interesant este că, un an mai târziu, la Mondialele din 1996, organizate la Brescia (Italia), România (care venea, în linii mari, cu aceeași generație de la București) a fost din nou absolut impresionantă, luând medalia de bronz după ce a fost învinsă în semifinale de Țara Galilor cu 17-21. Ulterior, în lumea rugby-ului românesc s-a speculat pe tema acelei înfrângeri, circulând zvonul că așa s-a plătit o a doua “datorie”, de data asta către britanici.

Modul în care a pierdut România jocul cu galezii în 1996 a fost folosit ca argument: cu câteva minute înaintea fluierului final, echipa noastră conducea cu 17-14 și beneficia de o lovitură de pedeapsă. Distanța de buturile adverse era foarte mare și, în mod normal, orice echipă ar fi trimis în tușă, pentru a câștiga timp, a fragmenta jocul și a ține mingea departe de propriul teren. Dar românii au preferat, inexplicabil, să încerce o transformare. Brezoianu a executat lovitura slab, mingea n-a ajuns nici măcar la buturile galezilor, care au recuperat-o și au declanșat un contraatac în care au înscris eseul victoriei, după un “înainte” nesancționat de arbitru.

Ulterior, antrenorul Franței (care a câștigat și acea ediție a Mondialelor de tineret) avea să afirme că “România a fost cea mai bună echipă a turneului, ar fi meritat trofeul”.

Clasamentul final al ediției 1995 a Campionatului Mondial de rugby pentru tineret organizat la București: 1. Franța, 2. Argentina, 3. Africa de Sud, 4. Italia, 5. România, 6. Scoția, 7. Spania, 8. Uruguay, 9. Țara Galilor, 10. Rusia, 11. Portugalia, 12. Polonia.

ADVERTISEMENT