News

România, aviz pentru aderarea la OCDE. Cât de importantă este pentru țara noastră această integrare

După două decenii de când și-a depus candidatura, România primește aviz formal pentru aderarea la OCDE. Cât de importantă e această integrare.
01.03.2024 | 09:32
Romania aviz pentru aderarea la OCDE Cat de importanta este pentru tara noastra aceasta integrare
România primește aviz formal pentru aderarea la OCDE. Țara noastră și-a depus candidatura în 2004. Sursa foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cursul acestei săptămâni, OCDE a aprobat primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalților Funcţionari pentru Buget, informează Ministerul Finanţelor într-un comunicat.

România primește aviz formal pentru aderarea la OCDE. Țara noastră și-a depus candidatura în 2004

În 2024 s-au împlinit 20 de ani de când România și-a depus oficial candidatura pentru a face parte din clubul select al țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Vorbim de două decenii fără progres.

ADVERTISEMENT

Pe 25 ianuarie 2022, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România. Alături de țara noastră, decizia de deschidere a negocierilor a mai vizat Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Acum, la mai bine de doi ani distanță, OCDE ne dă o rază de speranță. În această săptămână, OCDE a aprobat primul Aviz Formal în cadrul unui comitet sectorial. Ministerul Finanțelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget obține astfel, primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE.

ADVERTISEMENT

Țara noastră a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023. ”Suntem pe deplin implicați în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate și suntem dornici să colaborăm cu experții OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici și practici OCDE”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Carmen Moraru.

În prezent, OCDE are 38 membri, din care 23 sunt state europene. Țările din organizație deţin peste 70% din producţia şi comerţul global şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

ADVERTISEMENT

Cât de importantă este pentru România aderarea la OCDE

Ministerul Finanțelor anunță că avizul din această săptămână are la bază cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO:

  • eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea şi realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete;
  • capacitatea de a face faţă provocărilor bugetare existente şi viitoare şi de a aborda priorităţile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil;
  • acurateţea şi accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparenţă şi responsabilitate;
  • supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente şi existenţa unor mecanisme de implicare a cetăţenilor.
ADVERTISEMENT

Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu spunea că ”obținerea statutului de membru al OCDE rămâne un obiectiv strategic, cel mai important după aderarea la NATO și la UE, împărtășit și asumat de întreaga clasă politică, indiferent de schimbările de la conducerea Guvernului”.

Pentru România, intrarea în OCDE înseamnă, în primul rând, șansa pentru profesionalizarea administrației publice, un obiectiv dorit de toată lumea. În al doilea rând, o creștere a transparenței, prin baze de date mai bine făcute și în mult mai multe domenii.

O credibilitate în plus pentru investiții străine și pentru economia românească. Poate cel mai vizibil avantaj pentru populație îl prezintă creșterea ratingului de țară.

Organizația lucrează alături de anumite state pentru a le ajuta să se apropie de standardele OCDE. Sunt oferite recomandări de politici publice și susținute reformele în domenii precum integritate, lupta împotriva corupției, guvernanță, stat de drept, investiții, mediu de afaceri.

ADVERTISEMENT