News

Materii prime critice pentru tranziția digitală și ecologică. UE aprobă un proiect pentru a-și securiza aprovizionarea

Tranziția digitală și reducerea dependenței față de China. UE aprobă un acord pentru a-și asigura aprovizionarea și suveranitatea cu materii prime critice
14.11.2023 | 14:34
Materii prime critice pentru tranzitia digitala si ecologica UE aproba un proiect pentru asi securiza aprovizionarea
Materiile prime esențiale sunt cruciale pentru tranziția ecologică și digitală a UE / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

UE a aprobat un proiect de regulament menit să asigure aprovizionarea cu materii prime esențiale pentru industria europeană și să reducă dependența acesteia de China, facilitând extracția acestora în Europa și diversificând parteneriatele internaționale. Principalele coordonate sunt: parteneriate strategice cu țări terțe privind materialele critice,  mai puțină birocrație, stimularea inovării și dezvoltarea de materiale alternative, o mai mare revalorificare și obiective ambițioase de reciclare.

Indispensabile pentru tranziția ecologică și digitală

De la mașini electrice, panourile solare și telefoanele inteligente – toate acestea conțin toate materii prime esențiale. Aceste materiale sunt cruciale pentru tranziția ecologică și digitală a UE. Asigurarea aprovizionării lor este la fel de importantă pentru reziliența economică, poziția de lider tehnologic și autonomia strategică a UE.

ADVERTISEMENT

De la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și politica comercială și industrială tot mai îndrăzneață și agresivă a Chinei, cobaltul, litiul și alte materii prime au devenit, de asemenea, un factor geopolitic. Odată cu orientarea globală către energiile regenerabile și digitalizarea economiilor și a societăților, cererea pentru aceste materii prime strategice va crește rapid în următoarele decenii.

Cele 27 de state membre și Parlamentul European au convenit să consolideze propunerea inițială a Comisiei Europene – prezentată în martie – de îmbunătățire a autonomiei strategice a Uniunii Europene. Scopul este de a reduce dependența de China pentru materialele utilizate la fabricarea bateriilor, a turbinelor eoliene și a munițiilor.

ADVERTISEMENT

17 materii prime strategice

Regulamentul stabilește o listă de 17 materii prime strategice, cum ar fi cobaltul, nichelul și aluminiul, pentru care stabilește obiective în cifre. Până în 2030, UE trebuie să fie în măsură să asigure că cel puțin 10% din extracția, 40% din prelucrarea și 25% din reciclarea fiecăruia dintre aceste materiale are loc pe teritoriul său. Pentru a atinge acest obiectiv, regulamentul recomandă simplificarea și accelerarea procedurilor. De exemplu, timpul necesar pentru acordarea unei autorizații nu ar trebui să depășească 27 de luni pentru proiectele de extracție și 15 luni pentru proiectele de prelucrare și reciclare.

Textul prevede, de asemenea, că UE nu trebuie să fie dependentă de o singură țară terță pentru mai mult de 65% din necesarul său de fiecare dintre aceste materii prime. În plus, marile companii afectate de riscurile de penurie vor trebui să efectueze evaluări periodice ale acestor riscuri pentru lanțul lor de aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Spargerea monopolului Chinei

Luni seara, comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, a salutat acordul asupra acestui proiect, pe care îl prezentase la 16 martie. „De la tehnologiile verzi și digitale până la apărare și industria aerospațială, cererea de materii prime strategice crește rapid”, a spus el. Pe lângă dezvoltarea extracției pe teritoriul său, UE va continua „să caute parteneriate mondiale pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare”, a explicat Breton, scrie Le Figaro.

Uniunea Europeană intenționează să stabilească o cooperare cu țările partenere, în special în Africa, America Latină și America de Nord. Blocul comunitar dorește să își apere mai bine interesele comerciale de la criza Covid-19, care a perturbat lanțurile de aprovizionare mondiale.

ADVERTISEMENT

Și mai ales de la războiul din Ucraina, care a scos la iveală dependența sa de gazul rusesc și a ridicat îndoieli cu privire la fiabilitatea Chinei. Beijingul dispune de un „instrument geopolitic” cu „cvasi-monopolul său asupra pământurilor rare”, după cum a subliniat Thierry Breton în martie. Textul mai trebuie să fie aprobat oficial de către deputații europeni în sesiune plenară, precum și de către Consiliul UE, care reunește statele membre.

„Aprovizionare sigură și durabilă”

Raportorul Nicola Beer (Renew) a declarat: „Acest acord este un model de politică industrială pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime în Europa. Prin intermediul unor stimulente economice specifice, creăm un cadru stabil pentru dezvoltatorii de proiecte și investitorii privați – cu puncte de contact unice pentru companii și proceduri de autorizare rapide și simple, cu termene clare pentru autoritățile naționale. Acest lucru va stimula mineritul, prelucrarea și reciclarea în Europa”.

„În același timp, stimulăm cercetarea și inovarea de-a lungul întregului lanț valoric. Un cadru pentru parteneriate strategice privind materiile prime cu țările terțe, pe picior de egalitate, va face din UE un partener atractiv și în competiția geopolitică – cu beneficii reale pentru ambele părți și cu o protecție solidă a comunităților locale și a naturii. Cu un semnal clar din partea Parlamentului European, s-a stabilit cursul pentru suveranitatea deschisă, economică și geopolitică a Europei”.

Transfer de cunoștințe și tehnologie

În timpul negocierilor, deputații europeni au subliniat importanța asigurării unor parteneriate strategice între UE și țările terțe în ceea ce privește materiile prime esențiale, pentru a diversifica aprovizionarea UE, cu beneficii pentru toate părțile. Aceștia au obținut măsuri care să deschidă calea pentru parteneriate pe termen lung care să implice transferul de cunoștințe și tehnologie, formarea și perfecționarea profesională pentru noi locuri de muncă cu condiții de muncă și venituri mai bune, precum și extracția și prelucrarea la cele mai înalte standarde ecologice în țările partenere.

De asemenea, deputații europeni au solicitat să se pună un accent mai mare pe cercetarea și inovarea în ceea ce privește materialele de substituție și procesele de producție care pot înlocui materiile prime critice în tehnologiile strategice. Ei au obținut stabilirea unor obiective de circularitate pentru a încuraja extragerea mai multor materiale strategice din deșeuri. Deputații europeni au subliniat, de asemenea, necesitatea de a reduce birocrația pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

ADVERTISEMENT