Sport

România, fără adversar în preliminariile Euro 2024? UEFA a fost somată să excludă Belarus din competiție!

Peste 100 de membri ai Paramentului European i-au cerut președintelui UEFA să excludă Belarus, adversara României, din preliminariile Euro 2024.
17.03.2023 | 10:34
Romania fara adversar in preliminariile Euro 2024 UEFA a fost somata sa excluda Belarus din competitie
Parlamentarii europeni cer UEFA să excludă Belarus din preliminariile Euro 2024. Foto: SPORT Pictures
ADVERTISEMENT

Preliminariile Euro 2024 bat la ușă. Naționala condusă de Edi Iordănescu va debuta în calificări pe 25 martie, în deplasare, cu Andorra. Trei zile mai târziu, pe 28 martie, pe Arena Națională, adversar îi va fi reprezentativa Belarusului. Doar că sunt voci importante la nivel european care ar putea schimba radical lucrurile.

Scrisoare către UEFA din partea parlamentarilor europeni: ”Participarea Belarusului la competiția europeană este o ofensă”

Belarus a fost sancționat de UEFA pentru rolul său în războiul împotriva Ucrainei. Decizia forului european a fost ca această țară să nu mai găzduiască jocuri internaționale. Și, în plus, cluburile ce o reprezintă să nu poată evolua în competițiile continentale contra celor din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Măsura nu este însă la fel de dură precum cea luată împotriva formațiilor ruse, excluse din toate competițiile. Și, în mediile politice, situația nu este văzută cu ochi buni.

Cu atât mai mult cu cât Aleksandr Lukașenko este un apropiat al lui Vladimir Putin. Și un aliat în conflictul din Ucraina. În plus, regimul său este deja supus sancțiunilor UE pentru încălcările drepturilor omului și represiunea violentă împotriva membrilor opoziției.

ADVERTISEMENT

Drept urmare, potrivit Politico, peste 100 de europarlamentari, din toate marile grupuri, au cerut UEFA să excludă echipa națională a Belarusului din preliminariile Euro 2024.

”Simplul fapt că echipa națională a Belarusului participă la EURO va fi folosit ulterior de Lukașenko și echipa sa de propagandă pentru a demonstra că este bine primit în comunitatea internațională.

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi o ofensă pentru victimele agresiunii ruse din Ucraina. Ca și pentru toți belarușii care au fost forțați să fugă din patria lor, precum și pentru cei care au rămas în Belarus și acum trebuie să trăiască în frică și teroare”, se precizează, printre altele, în scrisoarea trimisă președintelui UEFA, Aleksander Čeferin.

În timp ce europarlamentarul polonez Tomasz Frankowski, fost jucător, a completat ideea. ”Este greu să nu poți juca pentru echipa națională.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, având în vedere situația actuală din Belarus, războiul din Ucraina și acțiunile regimului Lukașenko de condamnare a cetățenilor nevinovați la ani de închisoare, un astfel de apel din partea Parlamentului European a fost, din păcate, necesar”, a spus Frankowski.

ADVERTISEMENT