News

România iese din cursa pentru adoptarea monedei euro. Adrian Vasilescu, BNR: ”Nu mai avem o dată precisă”

Trecerea la moneda euro rămâne o prioritate pentru România, însă țara noastră va aborda problema ceva mai relaxat, fără o dată precisă ca obiectiv.
11.03.2023 | 21:33
Romania iese din cursa pentru adoptarea monedei euro Adrian Vasilescu BNR Nu mai avem o data precisa
Banca Națională a României nu se mai grăbește cu adoptarea monedei euro / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sunt mai bine de zece ani de la data la care România trebuia să adopte moneda euro, potrivit obiectivelor fixate de guvernanții de atunci. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar autoritățile nu mai sunt atât de grăbite să renunțe la leu.

România s-a aliniat ”flancului estic” în privința trecerii la euro

”România a avut inspirația să renunțe la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis de 2015, iar apoi 2019, după care s-a renunțat la această cursă cu dată.

ADVERTISEMENT

Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria. Nu mai avem o dată precisă. Bulgarii s-au grăbit și acum stau să mai reflecteze”, a explicat consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu.

De ce nu putem trece la euro

Vasilescu spune că România nu îndeplinește criteriile pentru trecerea la euro și că în acest moment, efortul economic ar fi mult prea mare și aproape imposibil de realizat.

ADVERTISEMENT

”Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar (acum avem), avem o dobândă pe 10 ani destul de bună (acum e cam mare), avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%”, a mai spus Vasilescu, potrivit DC News.

Inflația urmează să scadă la jumătate, până la sfârșitul anului

Consilierul lui Mugur Isărescu a mai dezvăluit că, în perioada următoare, se așteaptă la o scădere importantă a inflației, până spre 7%, chiar până la sfârșitul acestui an. În prezent, rata inflației este de 15%.

ADVERTISEMENT

Vasilescu spune că, în ciuda opiniei generale, cei care au credite nu sunt dezavantajați. Banca Națională operează, în prezent, cu o dobândă de 7%, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din rata inflației.

”(Banca Națională) a oprit creșterea în februarie și s-a ferit să ducă în sus, peste 7%, această dobândă, care este o dobândă real negativă”, a explicat Adrian Vasilescu.

ADVERTISEMENT

În plus, acesta a subliniat faptul că BNR reușește de mai bine de un deceniu să păstreze cursul valutar sub 5 lei/euro, lucru care ”dă economiei țării un stâlp de stabilitate.

ADVERTISEMENT
Tags: