Sporturi

România, interzisă în concursul olimpic de haltere de la Tokyo! Motivul deciziei radicale

09.02.2021 | 19:03
Romania interzisa in concursul olimpic de haltere de la Tokyo Motivul deciziei radicale
ADVERTISEMENT

Federația Română de Haltere a fost informată că nu va putea trimite niciun sportiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a ajuns la patru cazuri de dopaj în ultimele 12 luni.

În noiembrie, CIO a retras medaliile de argint şi de bronz, cucerite pentru România de halterofilii Roxana Cocoş și Răzvan Martin la JO 2012 de la Londra, după ce ei au fost testaţi pozitiv la reanalizarea probelor.

ADVERTISEMENT

Un al treilea halterofil român, Gabriel Sîncraian, care nu a terminat concursul la categoria 85 kg, la Londra 2012, a fost de asemenea descalificat, după ce testul său a ieşit pozitiv.

Lotul de haltere al României, exclus de la JO de la Tokyo

În urma acestor cazuri, la care se mai adaugă și cel al lui Florin Croitoru, România nu va putea trimite niciun halterofil la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în vară, după ce au fost amânate un an din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

”Federaţia Internaţională de Haltere a fost informată astăzi de Agenţia Internaţională de Testare despre încheierea procedurilor de încălcare a regulilor anti-doping pentru halterofilii români Gabriel Sîncrăian şi Răzvan Martin”, a transmis Federaţia Internaţională, într-un comunicat, postat pe site-ul oficial.

”Federaţia de Haletere din România este subiectul sancţiunilor disciplinare pe baza Articolului 12 al Regulamentului Anti-Doping, care a mai produs efecte şi asupra altor Federaţii membre ale IWA (n.r. – Federaţia Internaţională)”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Președintele Federaţiei Internaţionale de Haltere, Michael Irani, s-a arătat dezamăgit de faptul că sportivii încă recurg la astfel de metode: ”Este regretabil că vedem în continuare încălcări ale regulilor anti-doping în rândul halterofililor, dar faptul că-i prindem pe cei care trișează este o dovadă a impactului pe care îl au eforturile noastre de a îi proteja pe sportivii curați”.

Hotărârea Federaţiei Internaţionale de Haltere prevede interdicţii de un an impuse naţiunilor care au trei sau mai multe cazuri pozitive în reevaluarea probelor de la Beijing 2008 şi Londra 2012 de către CIO. Nouă naţiuni au fost sancţionate până în prezent în temeiul acestei hotărâri.

ADVERTISEMENT

Testele pozitive sunt în continuare o problemă pentru Federația Internațională de Haltere, iar CIO a ameninţat că halterele riscă să-şi piardă locul la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, cu excepţia cazului în care federaţia îşi revizuieşte programul de dopaj şi modul de conducere.

ADVERTISEMENT