News

România, între primele țări din UE la creșterea producției industriale. Marcel Ciolacu: „Este creştere sănătoasă. S-a bazat foarte mult pe investiţii, nu pe consum”

România, în topul țărilor membre UE cu cele mai mari creșteri ale producţiei industriale. „Este creştere sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiţii şi nu pe consum”
17.04.2024 | 12:24
Romania intre primele tari din UE la cresterea productiei industriale Marcel Ciolacu Este crestere sanatoasa Sa bazat foarte mult pe investitii nu pe consum
România, între primele țări din UE la creșterea producției industriale Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2024, producția industrială în Uniunea Europeană, dar și în zona euro a crescut semnificativ. Cu un avans de 2,7%, România a câștigat un loc fruntaș în topul statelor membre cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar.

Peste 75.000 de noi locuri de muncă în România

Conform datelor publicate, luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), la nivelul UE producția industrială a crescut cu 0,7%, iar în zona euro cu 0,8%. Printre statele membre cu cel mai important progres se numără, Irlanda (3,8%), Ungaria (3,5%), Slovenia (3,3%), Letonia (2,9%) și România (2,7%).

ADVERTISEMENT

Creșterile producției industriale din țara noastră, sunt rezultatul programelor de ajutor de stat pe zona industriei prelucrătoare și în cea a materialelor de construcții, lansate de Guvernul Ciolacu în toamna anului precedent.

În 2023, valoarea investițiilor publice introduse de Executiv au atins suma record de 101 de miliarde de lei (peste 20 de miliarde de euro), cu 11 miliarde de lei mai mult decât deficitul. Acest lucru a dus la apariția a peste 75.000 de noi locuri de muncă în țara noastră.

ADVERTISEMENT

„România a avut o creştere sănătoasă pentru că s-a bazat foarte mult pe investiţii şi nu pe consum. Valoarea investiţiilor publice a depăşit anul trecut suma deficitului public. Per total volumul investiţiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în apariţia a peste 75.000 de locuri de muncă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru anul 2024, perspectiva de creștere a investițiilor continuă. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat investiții de peste 120 de miliarde de lei în lucrările de infrastructură publică. Banii vor fi alocați din bugetul de stat, dar și din fonduri europene și reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, România se apropie de ținta de 10% din PIB, anunțată de  Marcel Ciolacu încă din luna mai a anului 2023.

ADVERTISEMENT

S&P reconfirmă ratingul României și perspectiva stabilă

Investițiile finanțate din bani europeni sunt cheia creșterii economice a României. Agenția de rating S&P a reconfirmat pe data de 12 aprilie 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

În ultimul său raport, S&P a estimat o valoare medie a avansului economic de 3,6% între 2025 și 2027. Mai mult, agenția de rating a scos în evidență atât reziliența de care a dat dovadă piața muncii din țara noastră, cât și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

ADVERTISEMENT

„Ne așteptăm ca politica fiscală a guvernului român să contribuie la stimularea cererii interne și preconizăm o creștere reală de aproximativ 3% în acest an. Pe lângă consumul privat puternic, anticipăm că investițiile finanțate de UE vor susține creșterea.

Reformele necesare pentru a primi fonduri UE și, în general, aderarea țării la UE, constituie ancore politice cheie pentru cadrul instituțional al României”, se arată în comunicatul agenției de rating S&P. Acest raport al agenției de rating este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare, spun reprezentanții Guvernului.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”