Fotbal intern

România joacă „amical” cu Belarus, țara unde poliția președintelui Lukașenko arestează și bate fotbaliști! Video

10.11.2020 | 23:24
Romania joaca amical cu Belarus tara unde politia presedintelui Lukasenko aresteaza si bate fotbalisti Video
ADVERTISEMENT

România joacă un „amical” cu Belarus miercuri seară, țară ex-sovietică unde poliția președintelui Aleksandr Lukașenko arestează și bate fotbaliști. Perioada post-alegeri prezidențiale a fost și este extrem de turbulentă, marcată de ample proteste împotriva „realesului” Lukașenko.

De 13 săptămâni lumea a ieșit în stradă în Belarus pentru a-l forța pe Aleksandr Lukașenko să renunțe la putere. De 26 de ani acesta este conducătorul „suprem” al fostei republici sovietice cu aproximativ 9,5 milioane de locuitori, situată între „maica” Rusie și Polonia.

ADVERTISEMENT

Protestele au fost cauzate de succesul lui Lukașenko în a șasea cursă prezidențială la care a participat, câștigată detașat, cu 79,7 % din voturile exprimate la alegerile de la începutul lui august. Vă aduce aminte procentul „zdrobitor” de ceva similar de pe la noi?

România joacă „amical” cu Belarus, țara unde poliția președintelui Lukașenko arestează și bate fotbaliști!

Majoritatea electorală a fost, însă, contestată puternic de majoritatea cetățenilor bieloruși, care în fiecare week-end ies în stradă să protesteze împotriva președintelui în mai toate orașele, ca, de exemplu, Homel, Vitebsk sau Jlobin, dar cei mai mulți în capitala Minsk.

ADVERTISEMENT

Numai duminica trecută au fost arestate peste 1.000 de persoane dintre cele peste 10.000 care cereau demisia lui Lukașenko la Minsk și organizarea de noi alegeri prezidențiale și anularea celor atât de contestate din 9 august.

Între zecile de mii de protestatari uniți sub steagurile alb-roșii ale opoziției împotriva lui Lukașenko au fost și sportivi care, regăsindu-se în primele rânduri care s-au confruntat cu forțele de ordine datorită notorietății lor, au ajuns în spatele gratiilor.

ADVERTISEMENT

Vasili Hamutovski: „Președintele Lukașenko acționează doar cu armata și poliția. Adică la fel cum s-a întâmplat cu Ceaușescu în România!

Hocheistul Ilia Litvinov, de la Dinamo Malagiecina și luptătorul MMA Alexei Kudin sunt doar două exemple, lista fiind completată de mulți fotbaliști. Printre care și fostul portar Vasili Hamutovski, campion cu Steaua în 2005 și 2006, câștigător al Cupei României cu Petrolul în 2013, șomer de o lună și jumătate după ce i-a fost „întrerupt” contractul de antrenor cu portarii la Dinamo Brest…

„Am ieșit împreună cu oamenii care participă de fiecare dată doar la mitinguri pașnice. Asta e cel mai important să se scrie, să se știe: mitinguri pașnice! Totuși, în fiecare săptămână sunt în continuare arestați alți și alți cetățeni care se poziționează contra regimului actual” – Vasili Hamutovski

„Aici, în Belarus, trecem cu toții printr-o perioadă foarte grea, țara e împotriva președintelui, care acționează doar cu armata și poliția. Adică la fel cum s-a întâmplat cu Ceaușescu în România” – Vasili Hamutovski

„Toți ne simțim în pericol, fiindcă aici fac ce vor cu tine. Sunt mândru însă de poporul nostru. Oamenii sunt loviți, dar se duc în fiecare săptămână la demonstrații pașnice de dezacord cu regimul” – Vasili Hamutovski

„Nu știu ce ne va rezerva viitorul, însă aici au murit oameni fără să facă nici cel mai mic gest agresiv. Sunt mândru, însă, de întreaga populație, fiindcă suntem strânși ca un pumn, suntem uniți, ne respectăm între noi, iar ăsta e un mare motiv de bucurie, că toată țara e împotriva unui om care se folosește doar de forțele de ordine după alegerile falsificate” – Vasili Hamutovski pentru gsp.ro

Ilia Șkurin, atacant la ȚSKA Moscova, nu mai vine la națională până nu pleacă Lukașenko de la putere

Anton Saroka (atacant la BATE Borisov), Artem Gomelko (portar la Smolevici STI Oktiabrski), Egor Semenov (mijlocaș la FK Sluțk), Vitali Kutuzov (fost internațional care a jucat în Italia și Portugalia la începutul anilor 2000) sunt doar câteva exemple de fotbaliști care se opun deschis, public președintelui Aleksandr Lukașenko.

ADVERTISEMENT

Un alt internațional bielorus, Ilia Șkurin, atacant la ȚSKA Moscova, care nici nu era pe lume când Lukașenko a venit la putere, în 1994, fiind născut pe 17 august 1999, a făcut publică hotărârea de a nu mai reprezenta Belarus în tricoul echipei naționale cât timp va mai fi actualul președinte la putere.

„Refuz să reprezint interesele echipei naționale atâta timp cât regimul Lukașenko este la putere. Trăiască Belarus!”, a scris Ilia Șkurin (cotat la 700.000 de euro pe transfermarkt.com) pe contul său de Instagram.

Fotbaliști implicați de autorități în Operațiunea „Microbuzul”

Doi jucători ai divizionarei secunde Krumkaci Minsk (acum pe locul 3), Serghei Kozeka (34 de ani) și Pavel Rassolko (27 de ani) au simțit pe propria piele ce înseamnă să te opui autorităților, apărate, ca peste tot în lume de poliție și jandarmi.

Kozeka și Rassolko au fost arestați în timpul protestelor din 30 august, acuzați că au fost printre manifestanții care au atacat un microbuz al poliției. Care, susțin reprezentanții opoziției, nu era inscripționat ca aparținând poliției, iar cei dinăuntru nu purtau niciun fel de uniforme. Iată mai jos imagini de la atacul asupra microbuzului cu pricina.

Oricum, atât fotbaliștii, cât și conducerea clubului, au negat vehement orice implicare în atacul asupra microbuzului, nu și participarea la proteste.

„Am colectat o mulțime de videoclipuri în care este clar că băieții noștri nu au participat în niciun fel la incidentul cu microbuzul. De fapt, ei au stat inițial pe partea opusă a străzii” – Oleg Davidovici, directorul clubului Krumkaci Minsk

„A existat o încercare de a-i aresta în apropierea microbuzului, dar Pavel a spus că sunt jucători de fotbal și se întorc de la un antrenament. Avea chiar și un rucsac cu echipamentul folosit și transpirat” – Oleg Davidovici, directorul clubului Krumkaci Minsk

„Au fost eliberați și apoi au mai trecut de alte două cordoane militare, dar al treilea s-a aruncat pur și simplu asupra lor și i-a bătut. Probabil că jucătorii noștri s-au potrivit cu profilul suspect al celor care au participat la mizeria de pe bulevard cu microbuzul atacat” – Oleg Davidovici, directorul clubului Krumkaci Minsk

Arestat, bătut și băgat în spital cu fractură vertebrală!

Arestarea a fost brutală și Serghei Kozeka a ajuns la spital, cu o fractură a celei de-a treia vertebre, cu o contuzie renală dreapta, o leziune abdominală închisă și contuzii la nivelul inferior al spatelui, conform voiceofbelarus.com. A avut nevoie de o lună de refacere, clubul a dat în judecată poliția pentru lipsa dovezilor că jucătorii ar fi participat la atacul microbuzului și brutalitate…

…Poliția a dat în judecată pe cei doi fotbaliști pentru că, așa cum este scris în motivarea arestării, „Cu ajutorul mijloacelor improvizate, infractorii au spart parbrizul și au deteriorat părțile laterale ale mașinii. Ambii au fost considerați recidiviști, pentru că sunt responsabili pentru mai multe infracțiuni administrative în trecut”.

Procesele sunt în desfășurare și, probabil, vor dura până când Lukașenko va renunța la putere, ceea ce, acum, este foarte puțin probabil.

Este de amintit și faptul că înainte cu o săptămână de evenimentele amintite, în etapa 15, Krumkaci Minsk a jucat meciul de acasă cu Khimik Svetlogorsk în tricouri albe inscripționate cu mesajul „Suntem cu oamenii” (Мы з народам) și, ca urmare, a primit un avertisment scris de la Federația de Fotbal din Belarus.

Krumkaci Minsk, Liga 2 Belarus
Krumkaci Minsk a jucat pe 23 august cu mesajul „Suntem cu oamenii” pe tricouri. Sursa foto: voiceofbelarus.com

Belarus este singura țară din Europa în care suporterii nu au avut nicio interdicție de a umple tribunele la orice meci de anul acesta!

Cum la fel este de amintit că Belarus a fost singura țară din Europa care nu numai că nu a întrerupt campionatul în primul val de pandemie COVID-19, dar nici măcar nu a interzis accesul suporterilor pe stadioane.

Curajul sau inconștiența, spuneți-i cum considerați că este mai corect, autorităților din Belarus au adus, în condițiile amintite mai sus, nu mai puțin de 10 noi contracte privind drepturile de televizare pentru Federația de Fotbal, semnate cu televiziuni din Rusia, Ucraina, Israel, India sau… România (Look Plus)!

Indiferent de ce a fost, ce este și ce va fi, din punct de vedere sportiv sau politic, în țara ex-sovietică condusă cu pumn de fier de contestatul președinte Aleksandr Lukașenko, nu uitați că echipa națională a României joacă miercuri seară un meci de pregătire cu reprezentativa Belarusului, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, de la ora 19:00.

  • „Nu mă interesează politica, dar nu mai pot să tac. E îngrozitor să vezi brutele de polițiști cum bat oameni ca niște animale. Nu mai sunt animale în uniformă, ci bandiți” – Artem Gomelko (Smolevici STI Oktiabrski)
  • „Oamenii au ieșit în stradă să protesteze pașnic. Nu insultă, nu fură, nu vandalizează. Vor doar alegeri libere. Și sunt bătuți și arestați ca niște criminali. Și cel mai tragic este că până și copiii sunt loviți și arestați. Copiii! Așa se poate ajunge la un genocid” – Artem Gomelko (Smolevici STI Oktiabrski)
  • „Nu exista cale de întoarcere şi nu o vom face posibilă. Preşedintele nu a fugit niciodată şi nu are intenţia să o facă” – Aleksandr Lukașenko
  • „Dacă cineva atinge un militar, le-am spus deja generalilor, ar trebui să plece cel puţin fără mâini. Şi o spun public pentru ca toată lumea să înţeleagă că suntem hotărâţi să acţionăm” – Aleksandr Lukașenko
  • 66 de ani a împlinit Aleksandr Lukașenko pe 30 august
  • 26 de ani de președinție în fruntea Belarusului a „împlinit” Aleksandr Lukașenko pe 20 iulie. Este cel mai „longeviv” conducător de stat european. Porecla sa este „Tătuca”, aceeași cu a lui Iosif Vissarionovici Stalin
  • 15 oficiali din Belarus, în frunte cu Aleksandr Lukașenko și fiul său Victor, sunt pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene împotriva „persoanelor implicate în fraudarea alegerilor și a represiunii brutale asupra protestatarilor pașnici”
ADVERTISEMENT
Tags: