News

Ce spunea preşedintele Klaus Iohannis în urmă cu fix o lună, despre coronavirus: “Nu e nicio panică!”

27.03.2020 | 10:30
Ce spunea presedintele Klaus Iohannis in urma cu fix o luna despre coronavirus Nu e nicio panica
ADVERTISEMENT

S-a făcut o lună de când România se luptă cu coronavirusul. În seara zilei de 26 februarie, primul caz de infectare cu virusul COVID-19 a fost înregistrat în România. Este vorba de un bărbat din Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală şi care vizitase ţara noastră. Din păcate, o lună mai târziu situaţia nu arată deloc bine şi România a ajuns la 1029 de cazuri de coronavirus şi 18 decese. 

România, o lună de luptă pe toate fronturile cu coronavirusul! Preşedintele Iohannis nu anticipa “războiul”: “Nu exste niciun motiv real de panică”

Nimeni nu anticipa răspândirea accelerată a coronavirusului care face ravagii în toată lumea şi care a paralizat multe industrii. În plus, specialiştii susţin că în acest moment nu am ajuns încă în punctul culminant chiar dacă în ultimele zile numărul noilor cazuri a înregistrat cea mai mare creştere.

ADVERTISEMENT

Nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu a anticipat dimensiunile ameninţării de coronavirus în urmă cu o lună când a avut o postare prin care susţinea că nu există “niciun motiv real de panică” şi că “infecţia cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptone uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală”: 

“Dragi români,
Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală.

ADVERTISEMENT

Așadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităților și de a ne informa constant din surse credibile și oficiale. Instituțiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în țara noastră și a limita efectele sale negative.

Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaționalul în aceste momente. Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică, cu consecințe nocive pentru semenii noștri.

ADVERTISEMENT

Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informațiilor utile de prevenție și să avem grijă să protejăm vârstnicii și persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice”, se arată în postarea preşedintelui României din finalul lunii februarie.

Cea mai dramatică schimbare în ultima lună este stilul de viaţă al românilor! Din 25 martie se iese din casă doar cu formularul completat

Din păcate, situaţia nu a fost precum cea anunţată de preşedintele ţării. Dacă la început persoanele infectate erau românii întorşi din Italia, pe parcurs s-au înmulţit cazurile cu români veniţi din străinătate, iar odată cu acestea a început să crească şi numărul cadrelor medicale diagnosticate cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 15% din totalul persoanelor confirmate cu coronavirus în ţară sunt cadre medicale, Suceava fiind judeţul în care 90 de cadre medicale au fost depistate pozitiv din cauza unui focar izbucnit la Spitalul Judeţean Suceava.

Însă, cea mai dramatică schimbare din ultima lună este stilul de viaţă al românilor. Pe 11 martie au fost suspendate cursurile, iar cinci zile mai târziu a intrat în vigoare starea de urgenţă. Pe data de 25 martie a intrat în vigoare Ordonanţa Militară nr. 3 prin care se limitează deplasarea cetăţenilor pe stradă.

Specialiştii anticipează peste 10.000 de cazuri de coronavirus!

Astfel, dacă în urmă cu o lună ne plimbam relaxaţi pe străzi şi participlam la diverse acţiuni sociale, astăzi putem ieşi din casă doar cu un formular completat şi cu un motiv foarte bine întemeiat: muncă, aprovizionare sau un alt motiv urgent. Nu se întâmplă doar în România aceste restricţii, ci în toată lumea, iar studiile arată că aproape o treime a lumii trăieşte aceste zile în izolare.

Din păcate, încă nu suntem în stadiul în care să spunem că suntem aproape de rezolvarea crizei şi asta o arată cifrele. În ultimele 4 zile au fost depistate mai bine de jumătate din numărul total de cazuri de coronavirus din România, iar în primele decese au început să apară în această săptămână, joi fiind confirmate 18 decese.

Specialiştii se aşteaptă de acum încolo la o înrăutăţire a situaţiei, cu un prim vârf pandemic la jumătatea lunii aprilie şi un posibil al doilea după Paşte. Numărul cazurilor de COVID-19 ar putea trece de 10.000, însă toate eforturile autorităţilor se îndreaptă acum spre limitarea răspândirii virusului şi ţinerea sub control.

  • 1029 de oameni sunt confirmaţi cu coronavirus în România
  • 18 oameni au murit din cauza COVID-19 în ţara noastră
  • 94 de pacienţi s-au vindecat până acum

 

 

ADVERTISEMENT