News

România primește 3 miliarde euro din PNRR, deși nu a îndeplinit toate obiectivele. Adina Vălean: ”Banii nu sunt pierduți”

România va primi 3 miliarde de euro din partea PNRR, cu toate că nu a îndeplinit toate obiectivele setate de către Comisia Europeană.
27.06.2023 | 15:10
Romania primeste 3 miliarde euro din PNRR desi nu a indeplinit toate obiectivele Adina Valean Banii nu sunt pierduti
România primește 3 miliarde euro. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, e de așteptat ca țara noastră să primească 3 miliarde de euro cândva în luna septembrie. România a rămas restantă la capitolul energie, însă comisarul european Adina Vălean anunță că țara noastră va primi 3 miliarde de euro. Mai multe, câteva zeci de milioane de euro restante pot fi recuperate în următoarele 6 luni.

România primește 3 miliarde euro din PNRR

Potrivit Digi 24, România a avut de îndeplinit 51 de ținte și obiective pentru ca UE să aprobe cererea de plată numărul doi, în valoare de 3.3 miliarde de euro. Țara noastră a îndeplinit 49, însă două obiective, asumate de Ministerul Energiei, nu au fost îndeplinite. Cu toate acestea, România mai are vreme să îndeplinească și aceste două ținte.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, țara noastră va beneficia de 3 miliarde de euro, sumă care nu este de neglijat. ”Banii nu sunt pierduți. România primește finanțarea aproape întreagă pentru tranșa a doua, de fapt majoritară. Mai sunt două proiecte din zona de energie ale căror jaloane nu au fost îndeplinite. Este vorba despre producția de hidrogen și ceva legat de refacerea încălzirii centralizate în mediul urban.

Acolo proiectele nu au fost întreg convingătoare, dar banii nu sunt pierduți pentru că ele se pot rediscuta, mecanismul este destul de flexibil. Totuși, banii s-au luat proporțional cu numărul de jaloane îndeplinite. Există posibilitatea, în măsura corectării, să se recupereze și bani lipsă. În particular, PNRR va suferi o renegociere.

ADVERTISEMENT

Va fi deschis și aranjat puțin și atunci poate unele dintre proiectele pe care le considerăm mai puțin realiste în timpul acordat să le scoatem. De ce trebuie regândit? Pentru că în urma crizei energetice s-a hotărât includerea proiectelor …, proiecte de infrastructură energetică, pentru a asigura sustenabilitatea de energie. În PNRR se va mai umbla și e o oportunitate să vedem dac unele lucruri am putea să le înlocuim cu ceva mai repede realizabil”, a declarat comisarul european Adina Vălean.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut un mesaj pentru țara noastră: ”Încurajăm România să îşi accelereze eforturile în următoarele şase luni cu privire la cele două etape legate de investiţiile în energie care nu sunt încă realizate. Încurajăm toate statele membre, inclusiv România, să procedeze rapid la punerea în aplicare a planurilor lor de redresare şi rezilienţă. Comisia este alături de voi”.

ADVERTISEMENT

”La 16 decembrie 2022, România a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe 49 de jaloane şi 2 ţinte stabilite în Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru a doua plată. După examinarea dovezilor furnizate de autorităţile române, Comisia a considerat că 47 de jaloane şi 2 ţinte din totalul de 49 de jaloane şi 2 ţinte au fost atinse în mod satisfăcător”, a mai transmis Comisia Europeană.

Lucrurile s-ar putea complica puțin pentru țara noastră când urmează alte plăți mari, care depind de reforme precum cea a pensiilor sau a salarizării unitare. Cu toate acestea, țara noastră s-a achitat momentan de primele jaloane, cu toate că e mult în spatele altor țări din Uniunea Europeană la acest capitol.

ADVERTISEMENT

”Comisia recunoaşte primele măsuri luate deja de România pentru a atinge aceste jaloane restante, deşi mai sunt încă multe de făcut. Prin urmare, Comisia activează procedura de suspendare a plăţilor, în temeiul articolului 24 alineatul (6) din Regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă”, această procedură oferind statelor membre timp suplimentar pentru a atinge jaloanele restante, permiţându-le, în acelaşi timp, să beneficieze de o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, a mai transmis Comisia Europeană. Țara noastră ar urma să primească 29 de miliarde de euro până la final, dacă totul va decurge conform planului.

ADVERTISEMENT