Sport

România, ruşine istorică! Nicio echipă în grupele europene după 5 ani

Fotbalul din România are parte de un sezon dezamăgitor în planul cupelor europene, nicio echipă nereușind să ajungă în faza grupelor.
31.08.2023 | 23:08
Romania rusine istorica Nicio echipa in grupele europene dupa 5 ani
Fotbalul din România are parte de un sezon dezamăgitor în planul cupelor europene, nicio echipă nereușind să ajungă în faza grupelor. Sursă foto: Antonio Vasile/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Farul Constanța și Sepsi Sfântu Gheorghe sunt ultimele două formații care au părăsit drumul european. Cele două au fost eliminate în faza play-off-ului din Conference League, cea de-a treia competiție europeană.

România, fără echipe în grupele cupelor europene după 5 ani

După câteva sezoane în care ne-am bucurat de prezența a cel puțin unei echipe din România în faza grupelor cupelor europene, a venit o vară tristă care ne pune din nou la coada fotbalului de pe bătrânul continent.

ADVERTISEMENT

Deși am plecat la drum cu cele mai bune patru formații din întrecerea internă, Farul, FCSB, Sepsi și CFR Cluj, niciuna nu a reușit să atingă faza grupelor. Și asta în condițiile în care țări precum Insulele Feroe, Islanda, Finlanda, Kosovo sau Azerbaidjan vor juca la acest nivel.

Ultima dată când România nu a avut reprezentantă în grupele cupelor europene s-a întâmplat în 2018, atunci când CFR Cluj era eliminată uluitor de luxemburghezii de la F91 Dudelange în play-off-ul Europa League.

ADVERTISEMENT

De atunci, formația din Gruia a ajuns de patru ori la rând în grupele europene. Mai mult, anul trecut am avut chiar două echipe la acest nivel, FCSB prinzând și ea grupele. Este pentru prima dată de la înființarea Conference League când România nu are echipă în grupe.

Fără Champions League de 10 ani

Dacă până acum 3 ani ținteam la Europa League, acum și visul grupelor Conference League a ajuns să fie o Fata Morgana. De Champions League nici nu mai vorbim, pentru că acolo nu trecem nici măcar de primul tur preliminar, așa cum s-a întâmplat cu Farul în sezonul acesta.

ADVERTISEMENT

România nu a mai ajuns în grupele Champions League de 10 ani, iar o astfel de performanță pare tot mai greu de obținut. Ultima echipă care a atins această fază a fost FCSB în sezonul 2013-2014, după ce a eliminat Legia Varșovia în play-off.

După ce a fost eliminat de Sheriff Tiraspol din primul tur preliminar al Champions League, campioana Farul a trecut în Conference League de Urartu din Armenia şi Flora Tallinn din Estonia, dar a cedat în play-off cu HJK Helsinki din Finlanda.

ADVERTISEMENT

Sepsi a fost aproape de a produce surpriza și de a prinde grupele Conference League. Covăsnenii au trecut pe rând de CSKA Sofia din Bulgaria și Aktobe din Kazahstan pentru a fi eliminați după prelungiri de norvegienii de la Bodo Glimt.

FCSB a trecut în turul doi preliminar de bulgarii de la CSKA 1948 Sofia, dar s-a înclinat apoi în fața danezilor de la Nordsjaelland. CFR Cluj a fost singura care nu a trecut niciun tur, fiind învinsă încă din start de turcii de la Adana Demirspor.

ADVERTISEMENT