News

România se pregătește pentru un accident nuclear la centrala de la Zaporojie. Achiziții de urgență demarate de stat

Statul român a inițiat achiziții necesare în cazul unui aflux de refugiați ucraineni generat de un eventual accident nuclear la centrala de la Zaporojie.
24.09.2022 | 09:45
Romania se pregateste pentru un accident nuclear la centrala de la Zaporojie Achizitii de urgenta demarate de stat
Un eventual accident nuclear la Zaporojie va crește numărul refugiaților/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) a demarat o licitație de amploare pentru echipamente necesare găzduirii unui număr mare de refugiați din Ucraina, în cazul în care se va produce un accident nuclear la centrala atomoelectrică de la Zaporojie, scrie Profit.ro.

Achiziții de sute de milioane

În contextul conflictului armat din Ucraina, precum și al pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie, este posibil un aflux de cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din aceste zone. Pentru intervenția operativă în vederea protecției populației refugiate, se impune achiziționarea unui pachet de campare pentru intervenții operative”, se spune într-un document al ANRSPS, instituție care funcționează în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

ADVERTISEMENT

Pentru a fi pregătită în eventualitatea unei catastrofe nucleare sau a escaladării războiului ruso-ucrainean, ANRSPS a demarat o licitație de achiziționare a unor cantități mari de echipamente de campare, valoarea acordului-cadru fiind estimat între 206 milioane și 411 milioane lei.

Companiile interesate să furnizeze acest echipament statului român pot trimite ofertele până la data de 24 octombrie.

ADVERTISEMENT

Potrivit ANRSPS, sunt necesare 3.246 de corturi, 293.000 de paturi, 285.000 de pături, 135.000 saci de dormit, 430.000 de saltele și câte 152.000 de treninguri și tricouri.

Temerile privind un accident nuclear în Ucraina s-au amplificat în ultimele două luni, din cauza luptelor duse între armata rusă și cea ucraineană în jurul centralei de la Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Luptele în zona Zaporojie continuă

Rusia și Ucraina au făcut schimb de acuzații după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a afirmat într-un raport de la începutul lunii că este “foarte îngrijorată” de situația de la centrala nucleară Zaporojie, pe fondul luptelor continue din jurul acesteia.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că are încredere în raport și a acuzat Ucraina că a bombardat centrala: „AIEA este sub presiune și nu poate spune direct că bombardamentele provin de pe teritoriul ucrainean. Noi controlăm centrala. Militarii noștri sunt staționați acolo. Ce, tragem asupra propriilor oameni sau ce? Este o prostie totală, este imposibil să spunem altceva.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut apelul AIEA de demilitarizare a centralei nucleare Zaporojie și a infrastructurii de sprijin din jur, solicitând agenției să „forțeze Rusia să demilitarizeze teritoriul centralei nucleare și să dea Ucrainei controlul deplin“. De asemenea, Ucraina a acuzat în mod constant Rusia pentru bombardamentele de la centrala electrică și a acuzat, de asemenea, Moscova că folosește instalația ca scut de unde trage asupra pozițiilor Kievului de peste fluviul Nipru.

ADVERTISEMENT