News

România se pregătește să antreneze piloții ucraineni pe avioane F-16. Unde se află baza aeriană

România se pregătește să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16. O bază aeriană a fost desemnată să găzduiască acest program de instruire.
12.07.2023 | 22:46
Romania se pregateste sa antreneze pilotii ucraineni pe avioane F16 Unde se afla baza aeriana
România se pregătește să antreneze piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

România se pregătește să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit unei surse familiare cu discuțiile în curs, transmite CNN. O bază aeriană din țară a fost desemnată pentru a găzdui această instruire importantă.

România dispune de 16 avioane F-16

La momentul actual, România dispune de 16 avioane F-16, iar alte 32 sunt așteptate să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului 2024. În pregătirea pentru acest program de antrenament, România a solicitat producătorului avionului, Lockheed Martin, un simulator de zbor F-16.

ADVERTISEMENT

Cu aproximativ zece instructori români calificați, care au acumulat peste 2.000 de ore de zbor pe acest model de avion, România este pregătită să ofere expertiza și resursele necesare în procesul de instruire. Trei sau patru avioane din actuala escadrilă de F-16 a României vor fi alocate misiunii de antrenament, conform sursei citate.

Durata programului de antrenament urmează să fie stabilită, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a exprimat speranța că vor exista rezultate în termen de șase luni.

ADVERTISEMENT

În cadrul summitului NATO din Lituania, Reznikov a semnat cu 11 membri ai coaliției un memorandum care stabilește condițiile de pregătire pentru avioanele de luptă, inclusiv Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit.

Această inițiativă demonstrează angajamentul României de a sprijini eforturile de securitate și cooperare regională, contribuind la consolidarea capacităților și pregătirii militare a partenerilor săi. Prin antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, România aduce un sprijin semnificativ în eforturile de întărire a apărării și securității în regiune.

ADVERTISEMENT

România își întărește apărarea aeriană

O coaliție compusă din 11 țări a decis să demareze programul de pregătire a piloților ucraineni pe avioane F-16, începând cu luna august. Inițial, instruirea va avea loc în Danemarca, urmând ca apoi să fie extinsă și în România.

“A fost formalizată o coaliție de antrenament pentru F-16. Coaliția este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Țările de Jos”,  a precizat Ministerul danez al Apărării. Potrivit acestuia, antrenamentele vor începe în Danemarca și vor continua ulterior în România.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16.

Acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici”, a remarcat Klaus Iohannis, în timpul summitului de la Vilnius.

ADVERTISEMENT