News

România se pregătește să antreneze piloții ucraineni pe avioane F-16. Unde se află baza aeriană

România se pregătește să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16. O bază aeriană a fost desemnată să găzduiască acest program de instruire.
12.07.2023 | 22:46
Romania se pregateste sa antreneze pilotii ucraineni pe avioane F16 Unde se afla baza aeriana
România se pregătește să antreneze piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

România se pregătește să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit unei surse familiare cu discuțiile în curs, transmite CNN. O bază aeriană din țară a fost desemnată pentru a găzdui această instruire importantă.

România dispune de 16 avioane F-16

La momentul actual, România dispune de 16 avioane F-16, iar alte 32 sunt așteptate să sosească din Norvegia până la sfârșitul anului 2024. În pregătirea pentru acest program de antrenament, România a solicitat producătorului avionului, Lockheed Martin, un simulator de zbor F-16.

ADVERTISEMENT

Cu aproximativ zece instructori români calificați, care au acumulat peste 2.000 de ore de zbor pe acest model de avion, România este pregătită să ofere expertiza și resursele necesare în procesul de instruire. Trei sau patru avioane din actuala escadrilă de F-16 a României vor fi alocate misiunii de antrenament, conform sursei citate.

Durata programului de antrenament urmează să fie stabilită, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a exprimat speranța că vor exista rezultate în termen de șase luni.

ADVERTISEMENT

În cadrul summitului NATO din Lituania, Reznikov a semnat cu 11 membri ai coaliției un memorandum care stabilește condițiile de pregătire pentru avioanele de luptă, inclusiv Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Regatul Unit.

Această inițiativă demonstrează angajamentul României de a sprijini eforturile de securitate și cooperare regională, contribuind la consolidarea capacităților și pregătirii militare a partenerilor săi. Prin antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, România aduce un sprijin semnificativ în eforturile de întărire a apărării și securității în regiune.

ADVERTISEMENT

România își întărește apărarea aeriană

O coaliție compusă din 11 țări a decis să demareze programul de pregătire a piloților ucraineni pe avioane F-16, începând cu luna august. Inițial, instruirea va avea loc în Danemarca, urmând ca apoi să fie extinsă și în România.

“A fost formalizată o coaliție de antrenament pentru F-16. Coaliția este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Țările de Jos”,  a precizat Ministerul danez al Apărării. Potrivit acestuia, antrenamentele vor începe în Danemarca și vor continua ulterior în România.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16.

Acest hub va fi accesibil și pentru piloții Aliați și pentru cei ucraineni. Este un rol important, pe care România și l-a asumat aici”, a remarcat Klaus Iohannis, în timpul summitului de la Vilnius.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
România, amenințată de mari inundații. Este alertă națională
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au...
LIVETEXT România – Belgia 0-2. Grupă de infarct pentru „tricolori”. Toate echipele au câte trei puncte. Ultima etapă va fi decisivă
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux