News

România, și mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen. Comisia Europeană a dat vestea cea mare

Comisia Europeană a reiterat marţi recomandarea conform căreia România trebuie să fie admisă în Spaţiul Schengen după ce a îndeplinit criteriile de aderare.
24.05.2022 | 19:51
Romania si mai aproape de aderarea la Spatiul Schengen Comisia Europeana a dat vestea cea mare
România a îndeplinit criteriile de aderare și este la un pas să fie admisă în Spaţiul Schengen. Foto: flickr.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Aceeași recomandare publicată marți, în Raportul privind starea spaţiului Schengen pentru 2022, este valabilă pentru alte două state membre ale UE: Croaţia și Bulgaria.

Spațiul Schengen, obiectiv atins pentru România

Acest demers reprezintă o premieră la Bruxelles. Comisia Europeană a prezentat pentru prima dată un astfel de raport. Aici s-a ajuns în urma Strategiei privind spaţiul Schengen, adoptate în 2021.

ADVERTISEMENT

Așa cum se poate constata pe site-ul Parlamentului European, documentul reiterează ”importanţa finalizării spaţiului Schengen”. De asemenea, Consiliul Europei este invitat să adopte deciziile care să permită Croaţiei, precum şi României şi Bulgariei să devină în mod oficial parte a Spaţiului Schengen.

Acelaşi lucru este valabil în cazul Ciprului odată ce această ţară finalizează cu succes procesul de evaluare Schengen”, se mai arată în raportul citat. Mai departe, documentul va constitui baza discuţiilor dintre deputaţii Parlamentului European şi miniştrii afacerilor interne.

ADVERTISEMENT

Marele anunț e așteptat la 10 iunie

Ei se vor avea loc cu ocazia Forumului Schengen, eveniment programat la 2 iunie. Ulterior este programat și Consiliul Schengen, la 10 iunie. Printre altele, respectivul raport stabileşte o listă de acţiuni prioritare pentru perioada 2022-2023. Acestea vor fi abordate atât la nivel naţional, cât şi la nivel european.

Autorii se referă la punerea în aplicare a noii arhitecturi informatice şi a noului cadru de interoperabilitate pentru gestionarea frontierelor. De asemenea, este vizată valorificarea deplină a instrumentelor de cooperare transfrontalieră, dar și asigurarea efectuării de verificări sistematice la frontierele externe în cazul tuturor călătorilor.

ADVERTISEMENT

Asigurarea faptului că Frontex îşi atinge întregul potenţial al mandatului său este o altă prioritate. La fel este și eliminarea tuturor controalelor efectuate pe o perioadă îndelungată la frontierele interne, dar şi adoptarea Codului frontierelor Schengen revizuit.

Ce este Spaţiul Schengen

Spațiul UE fără controale la frontiere, cunoscut sub numele de Schengen, reprezintă una dintre cele mai concrete realizări ale integrării europene. Detalii despre acesta în ghidul nostru. Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone.

ADVERTISEMENT

Statele membre Schengen. Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții: Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.

Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen”, se arată pe europarl.europa.eu.

 

ADVERTISEMENT