News

România, țara care și-a abandonat bătrânii în fața Covid-19. Octogenarii sunt categoria de vârstă cu cel mai redus grad de vaccinare

Procentajul persoanelor cu vârsta de cel puțin 80 de ani care au fost vaccinate este cel mai scăzut, prin comparație cu celelalte categorii de vârstă.
02.08.2021 | 18:19
Romania tara care sia abandonat batranii in fata Covid19 Octogenarii sunt categoria de varsta cu cel mai redus grad de vaccinare
Octogenarii au fost uitați de autorități în campania de vaccinare
ADVERTISEMENT

Cea mai defavorizată categorie de vârstă din România din punct de vedere al vaccinării sunt octogenarii aceștia primind serul într-o proporție foarte mică. Chiar dacă nivelul vaccinării în țara noastră este foarte mic, persoanele înaintate în vârstă par să fi fost abandonate de către autorități.

Ținând seama de ponderea oricum scăzută a vaccinării în România, este mai puțin relevantă comparația cu procentajul imunizării din alte țări, fiind mai semnificativă comparația între categoriile de vârstă. La noi persoanele de peste 80 de ani sunt cel mai puțin vaccinate, pe când în majoritatea țărilor europene această categorie are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale vaccinării.

ADVERTISEMENT

Astfel, România și-a lăsat de izbeliște bătrânii, categoria cea mai expusă în cazul îmbolnăvirii cu Covid-19, în timp ce alte țări și-au concentrat eforturile tocmai pe vaccinarea persoanelor cu vârste înaintate pentru a le da o minimă șansă să supraviețuiască.

Statul român, neglijent cu cei mai expuși la Covid-19

Site-ul Our World in Data a sintetizat informațiile oficiale din 26 de țări europene privind nivelul vaccinării pe categorii defalcate de vârstă, valabile până în data de 23 iulie. Dintre cele șase categorii de vârstă, doar în România și Letonia octogenarii reprezintă categoria de vârstă cel mai puțin vaccinată.

ADVERTISEMENT

Situația vaccinării complete în țara noastră în funcție de criteriul vârstei era următoarea:

  • 18 – 24 de ani: 23,41%
  • 25 – 49 ani: 27,78%
  • 50 – 59 ani: 34,89%
  • 60 – 69 ani: 37,01%
  • 70 – 79 ani: 35,28%
  • 80 plus: 18,82%
ADVERTISEMENT

Datele arată că, în general, pe măsură ce sunt mai înaintați în vârstă, oamenii au tendința să se vaccineze astfel că procentajul este mai mare în categoriile 60 – 69 și 70 – 79 de ani, însă după 80 de ani procentajul scade dramatic, de la 35 – 37% la mai puțin de 19%.

Statistica arată că, dacă nu ești capabil să ajungi pe propriile picioare la un centru de vaccinare, statul român nu va face nimic să vină el acasă la tine. Categoria de vârstă cu cea mai mare pondere de persone netransportabile este și categoria cu cel mai redus nivel de vaccinare. Situația este inversă față de majoritatea statelor europene incluse în statistica menționată, deoarece acestea au deschis vaccinarea populației generale doar după ce s-au asigurat că persoanelor cele mai vulnerabile li s-a administrat serul.

ADVERTISEMENT

Nu poate fi invocată o reticență mai mare a bătrânilor din România față de vaccin, în condițiile în care primele două categorii ca pondere a vaccinaților sunt 60 – 69 ani și 70 – 79 de ani. În România, vaccinarea a fost deschisă întregii populații cu mult înainte, iar cei sacrificați au fost bătrânii, întrucât autoritățile s-au mulțumit să-i vaccineze doar pe cei care puteau veni singuri la centrele de vaccinare. Doar în Letonia, bătrânii de peste 80 de ani au fost imunizați în cea mai mică măsură, dar acolo procentajul este totuși de 38,04%, mai mult decât dublul celui din România.

Țările care au vaccinat mult au început cu bătrânii

În cinci dintre 26 de țări analizate – Austria, Cipru, Danemarca, Italia și Spania – persoanele de peste 80 de ani reprezintă categoria cea mai vaccinată, cu procentaje între 91 și 101% (procentajul mai mare de 100 este explicabil prin faptul că o parte dintre persoanele vaccinate la 79 de ani au împlinit între timp 80, iar altele au murit între timp). În alte 11 țări – Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Suedia – octogenarii sunt pe locul 2, de obicei după cei din categoria 70-79 de ani, și ei cu risc ridicat la infecția cu coronavirus. Chiar și așa, procentajele din Irlanda și Islanda se apropie de 100% și numai în Cehia scade sub 90%,  unde este 79,21%.

În alte șase țări, octogenarii ocupă locul trei ca procentaj al celor imunizați, iar două locul patru. În general se observă o oarecare corelare între nivelul vaccinării în populația generală și nivelul persoanelor imunizate care au împlinit 80 de ani. Cu alte cuvinte, acolo unde s-a vaccinat mult, octogenarii au fost vaccinați în cea mai mare măsură.

Mitul bunei organizări a campaniei de vaccinare

În afară de România și Letonia, doar în Bulgaria, Lituania și Slovacia, au fost vaccinați mai puțin de jumătate dintre octogenari și numai în Bulgaria procentul este mai mic decât în România, de numai 16,47%, după cum se vede în graficul de mai jos.

Numai că în Bulgaria, care oricum este pe ultimul loc în UE în ce privește nivelul imunizării împotriva Covid-19, procentajul octogenarilor vaccinați este mai mare decât la categoriile mai tinere de vârstă, 18 – 24 de ani și 25 – 49 de ani. Acesta este un indiciu că autoritățile bulgare au făcut măcar un minim de efort să ajungă mai ușor la persoanele care au dificultăți să vină singure la centrele de vaccinare.

Astfel, statisticile defalcate de categorii de vârstă ridică dubii asupra validității teoriei că autoritățile s-au organizat bine, dar reticența populației este prea mare. Chiar dacă există foarte multe centre de vaccinare, iar organizarea acestora este bună, statul român nu a făcut suficient pentru a ajunge la persoanele în vârstă, afectate deseori de singurătate și boală.

ADVERTISEMENT