News

România trimite pompieri în Franța, pentru stingerea unor incendii majore: Raed Arafat: ”E normal să fim alături de francezi”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat joi că România va trimite în Franța 77 de pompieri care vor ajuta la stingerea incendiilor majore din Hexagon.
11.08.2022 | 17:27
Romania trimite pompieri in Franta pentru stingerea unor incendii majore Raed Arafat E normal sa fim alaturi de francezi
Raed Arafat anunță că pompierii români sunt aștepați în Franța în această noapte. Foto: IGSU
ADVERTISEMENT

Conform comunicatului IGSU, pentru stingerea incendiilor de pădure din Franța vor fi alocate 17 mijloace de intervenție. Pentru transportarea lor și a pompierilor vor fi folosite două aeronave C-17 aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic.

Franța va beneficia de sprijinul pompierilor români

La această decizie s-a ajuns în urma consultărilor dintre prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele României, Klaus Iohannis. Astfel, premierul a convocat joi Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

ADVERTISEMENT

S-a răspuns astfel solicitării autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere extinderea incendiilor de pădure de pe teritoriul ei. Amintim că opt incendii majore au fost semnalate miercuri seara în Franţa.

Flăcările au pus probleme foarte mari în Gironde (sud-vest), Maine-et-Loire (vest), Jura (est), Drome, Aveyron şi Lozere (sud-est). În acest context, președintele Franței, Emmanuel Macron a transmis pe Twitter că România și mai multe țări europene vor contribui la stingerea incendiilor:

ADVERTISEMENT

Cinci țări trimit pompieri în Franța

Germania, Grecia, Polonia și în orele următoare România și Austria: partenerii noștri vin în ajutorul Franței în fața incendiilor. Le mulțumesc. Solidaritatea europeană este pusă în aplicare.”

La rândul său, Raed Arafat a transmis joi următoarele mesaje: ”IGSU a mobilizat forțele de intervenție. Au fost mobilizați pompierii pentru a plecat spre Aeroportul Bordeaux.

ADVERTISEMENT

E o premieră. Trimitem mijloace tehnice pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare.

(…) Franța a fost alături de noi de foarte multe ori. Și pe perioada pandemiei. Am simțit prezența Franței alături de noi în foarte multe perioade și acum e normal să fim și noi alături de francezi.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, mai trebuie spus că misiunea pompierilor români vine ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă. Amintim că mai multe țări europene se confruntă cu incendiile de vegetație, iar statul român s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia.

 

ADVERTISEMENT