News

Românii care beneficiază de compensare 100% la medicamente. Anunțul CNAS

În 2024, românii continuă să beneficieze de compensare la medicamente. Gradul poate ajunge la 100% pentru anumite categorii de persoane. Anunțul CNAS.
22.03.2024 | 19:25
Romanii care beneficiaza de compensare 100 la medicamente Anuntul CNAS
CNAS anunță care sunt românii ce beneficiază de compensare 100% la medicamente. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat care sunt românii pentru care, în 2024, se poate acorda o compensare de până la 100% la unele medicamente din farmacii.

CNAS anunță care sunt românii ce beneficiază de compensare 100% la medicamente

Așa cum ne-a obișnuit în trecut, în fiecare început de an, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță categoriile de români care au parte de compensări la unele medicamente.

ADVERTISEMENT

Conform legii, în țara noastră, accesul la medicamente este reglementat prin sistemul de asigurări de sănătate. Doar persoanele asigurate pot beneficia de medicamente suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Toate aceste medicamente sunt eliberate pe baza unei prescripții medicale.

CNAS precizează că procentul de compensare variază în funcție de sublista în care se regăsește medicamentul. Acesta poate varia de la 20 la 100%, în funcție de categoria din care face parte medicamentul. Listele de compensare a medicamentelor pot fi consultate aici.

ADVERTISEMENT

Legislația prevede clar că beneficiarii de compensare gratuită – 100% – din Fond sunt copiii, gravidele și lehuzele, tinerii între 18 și 26 de ani (în anumite condiții), precum și anumite categorii de pensionari, notează AvocatNet.

Avantajați de reduceri sau de gratuitate, dacă vorbim de pensionari, sunt cetățenii cu pensii sub 1.800 de lei. Ei pot primi compensare pentru medicamente începând de la 20%. Aceasta poate ajunge până la 100% în funcție de sublista din care fac parte acestea.

ADVERTISEMENT

A fost aprobată o hotărâre care e menită să susţină accesul cât mai multor pensionari la medicamente. Guvernul a decis majorarea plafonului de venituri până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor pensionarii cu venituri de până la 1.830 lei pe lună, comparativ cu pragul de 1.608 lei pe lună din prezent”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în decembrie anul trecut.

ADVERTISEMENT

Cine prescrie medicamentele compensate

În România, medicamentele din categoria celor compensate se eliberează de către medicul de familie sau de medicul specialist. Ei pot elibera medicamentele compensate pentru afecțiuni care se regăsesc în “Rezumatul caracteristicilor produsului” sau în protocoalele terapeutice.

Aceste medicamente se ridică din farmacii. Beneficiarul compensării e obligat să prezinte cardul național de sănătate. Medicamentele pot fi ridicate din orice farmacie din țară care are contract cu CNAS.

ADVERTISEMENT
Tags: