News

Românii cu rate tot mai mari la credite, lăsați de izbeliște de BNR. “Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”

Un director din BNR îi îndeamnă pe români să amâne îndatorarea pentru achiziționarea unei locuințe și, mai degrabă, să continue să locuiască cu chirie.
20.01.2023 | 16:25
Romanii cu rate tot mai mari la credite lasati de izbeliste de BNR Singuri sau imprumutat singuri sa se descurce
Eugen Rădulescu le recomandă prudență celor care vor să contracteze un credit pentru a-și achiziționa o locuință Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară al BNR, mai spune că, nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele, să nu mai dorească, de fapt, să suporte cheltuielile.

Românii cu rate tot mai mari la credite, lăsați de izbeliște de BNR

”Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a replicat Eugen Rădulescu la o întrebare despre situația românilor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei, relatează Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

“Dacă îi mângâiem pe creştet pe cei care sunt imprudenţi şi îi penalizăm pe cei care economisesc societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău”, a mai spus şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară al BNR.

Amintind de măsura dării în plată, reprezentantul Băncii Centrale susține că nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele să nu vrea, de fapt, să mai suporte cheltuielile.

ADVERTISEMENT

“În cele şase luni în care a funcţionat până când a fost declarată neconstituţională am observat, la vremea respectivă, că 70% dintre cei care nu şi-au plătit datoriile erau cei care puteau să îşi plătească datoriile, dar n-au mai vrut”, susține Rădulescu.

„Eu aș îndemna la multă prudență pe toți cei care vor să se împrumute. Cei care cred că nu pot să facă față plăților, să negocieze cu băncile pentru o reeșalonare.

ADVERTISEMENT

O asemenea soluție nu este neapărat bună pe termen lung pentru că poți să ajungi în situația să plătești mai multă dobândă și mai puțin credit. Nu cred că este neapărat de dorit acest lucru”, a mai precizat reprezentantul Băncii Centrale.

Totuși, a mai spus Eugen Rădulescu, dobânzile la lei sunt probabil în zona maximului, astfel încât nu vor mai creşte semnificativ de aici înainte, dacă vor mai crește.

ADVERTISEMENT

Excepția o constituie creditele ale căror dobândă se calculează în funcție de IRCC, despre care se știe exact când cresc, deoarece implică un decalaj de șase luni față de ROBOR, a mai explicat el.

ADVERTISEMENT
Tags: