News

Românii vor fi anunțați prin sms și email când le expiră documente precum buletinul sau pașaportul. Ce prevede proiectul

Vești bune de la autorități: în curând, românii vor fi anunțați prin sms și email când le expiră documente precum buletinul sau pașaportul.
26.03.2024 | 10:09
Romanii vor fi anuntati prin sms si email cand le expira documente precum buletinul sau pasaportul Ce prevede proiectul
Românii, anunțați prin sms sau email când le expiră documente precum buletinul sau pașaportul. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Conform unui proiect de act legislativ, în curând, românii vor fi anunțați prin sms și email când le expiră documente precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere.

Românii, anunțați prin sms sau email când le expiră documente precum buletinul sau pașaportul

În primăvara lui 2022, pentru a crește încasările la buget şi pentru a reduce numărul amenzilor aplicate, autoritățile au stabilit ca șoferii ce dețin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile să fie anunțați, prin email, de expirarea lor.

ADVERTISEMENT

O măsură similară este aproape de a fi impusă de factorii decidenți și în cazul unor documente extrem de importante, precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere.

Mai exact, conform unui proiect legislativ citat de Profit.ro, autorităţile vor avea obligația de a notifica titularul cărţii de identitate, paşaportului şi permisului de conducere că aceste acte urmează să expire.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se va face prin intermediul unui sms sau al unui email. Notificarea va fi primită cu 90 zile înainte de expirarea fiecărui document. ”Dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, cetăţenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale.

Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, arată inițiatorii actului.

ADVERTISEMENT

Astfel de prevederi, prezente și în alte state europene

Inițiatorii proiectului mai spun în nota de fundamentare că prevederi similare există deja în alte state europene. E vorba de Marea Britanie, dar şi în țări vecine, precum Republica Moldova.

Aici, cetățenii eligibili primesc astfel de notificări prin sms, email sau alte modalități la alegere, prin intermediul platformei guvernamentale MNotify. Dacă proiectul va deveni lege, notificarea se va realiza prin mesaj sms sau prin email.

ADVERTISEMENT

De notat că, dacă autoritatea nu dispune de datele necesare, oamenii vor fi înștiințați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut, sau reşedinţă, după caz. Pentru notificarea prin sms sau prin e-mail, autoritățile publice vor demara proceduri de colectare a numerelor de telefon şi adreselor de email ale cetățenilor, mai notează sursa citată.

ADVERTISEMENT