News

Românii vor plăti rate mai mari la credite. Dobânda de politică monetară, majorată de BNR la 2%

Reprezentanții BNR au anunțat luni, 10 ianuarie, că dobânda de politică monetară a fost majorată la 2%. Prin urmare, românii vor plăti rate mai mari la credite
10.01.2022 | 17:19
Romanii vor plati rate mai mari la credite Dobanda de politica monetara majorata de BNR la 2
ADVERTISEMENT

Veste deloc bună pentru români! Aceștia vor plăti rate mai mari la credite. Potrivit reprezentanților BNR, acest lucru se va întâmpla în urma majorării dobânzii de politică monetară la 2%.

Românii vor plăti rate mai mari la credite. Dobânda de politică monetară, majorată de BNR la 2%

Banca Națională a României a anunțat luni, 10 ianuarie, printr-un comunicat de presă, că dobânda de politică monetară a fost majorată, de la 1,75%, la 2% pe an. Măsura urmează să fie aplicată începând de marți, 11 ianuarie.

ADVERTISEMENT

“În ședința de astăzi, 10 ianuarie 2022, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022, și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.”, au declarat reprezentanți BNR.

De asemenea, la aceeași ședință, a fost decisă și extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale. Acest lucru implică o creștere a ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare, de la 2,50%, la 3% pe an, precum și menținerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1% pe an.

ADVERTISEMENT

Consiliul de Administrație al BNR a mai hotărât și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, dar și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Vezi AICI întregul comunicat al BNR.

Motivul deciziilor luate de BNR

Reprezentanții BNR au explicat de ce au fost luate aceste decizii.

“Aceste decizii se circumscriu procesului de normalizare treptată a conduitei politicii monetare pe care-l parcurge BNR, în condiții de mari incertitudini”, au precizat aceștia.

ADVERTISEMENT

Efectele măsurilor temporare de compensare și plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație, precum și modului de evaluare și de includere a acestora în calculul IPC se numără printre incertitudinile semnificative enumerate de BNR.

De asemenea, și evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice și agroalimentare, precum și situația blocajelor în lanțurile globale de producție și aprovizionare oferă un sentiment de nesiguranță, explică BNR.

ADVERTISEMENT

În plus, și evoluția pandemiei și a măsurilor restrictive asociate produce nesiguranță la adresa previziunilor.

“Incertitudini și riscuri continuă, de asemenea, să fie asociate conduitei politicii fiscale, date fiind, pe de o parte, deficitul bugetar potențial inferior țintei înregistrat în 2021 și, pe de altă parte, coordonatele programului bugetar aprobat pentru anul în curs, ce vizează o accelerare a consolidării fiscale, conform angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic și social dificil pe plan intern și la nivel global.

O sursă de incertitudini și riscuri rămâne și absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate.”, au mai spus reprezentanții BNR, despre incertitudinile care au dus la luarea acestor decizii.

ADVERTISEMENT
Tags: