News

Un virus periculos redevine o ameninţare globală. Pandemia a lăsat milioane de copii nevaccinați: “Riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”

Progresul global în încercarea de a elimina rujeola continuă să scadă după ce peste 22 de milioane de sugari nu au primit prima doză de vaccin pe fondul pandemiei de Covid-19.
12.11.2021 | 17:28
Un virus periculos redevine o amenintare globala Pandemia a lasat milioane de copii nevaccinati Riscam sa schimbam o boala mortala cu alta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), cea mai mare creștere a numărului de copii nevaccinați în ultimii 20 de ani și lacunele critice în supravegherea bolilor cresc riscul de apariție a focarelor de rujeolă, punând vieți în pericol.

Rujeola redevine o amenințare globală în contextul pandemiei de Covid-19

În timp ce numărul cazurilor de rujeolă raportate în 2020 a scăzut comparativ cu anii precedenți, progresul către eliminarea rujeolei continuă să scadă, iar riscul de apariție a focarelor crește, potrivit unui nou raport al OMS și CDC.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul anului 2020, peste 22 de milioane de sugari nu au primit prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu 3 milioane mai mult decât în ​​2019, marcând cea mai mare creștere din ultimele două decenii și creând condiții periculoase pentru apariția focarelor.

Comparativ cu anul precedent, cazurile de rujeolă raportate au scăzut cu peste 80% în 2020.

Cu toate acestea, supravegherea rujeolei s-a deteriorat, de asemenea, cu cel mai mic număr de specimene trimise pentru teste de laborator în peste un deceniu.

ADVERTISEMENT

Monitorizarea, testarea și raportarea slabă a rujeolei pun în pericol capacitatea țărilor de a preveni focarele acestei boli extrem de infecțioase. Focare majore de rujeolă au avut loc în 26 de țări și au reprezentat 84% dintre toate cazurile raportate în 2020.

Numărul mare de copii nevaccinați, focarele de rujeolă și detectarea și diagnosticarea bolilor reorientate către sprijinirea răspunsului la Covid-19 sunt factori care cresc probabilitatea deceselor cauzate de rujeolă și a complicațiilor grave la copii”, a declarat dr. Kevin Cain, director CDC pentru imunizare globală.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să acționăm acum pentru a consolida sistemele de supraveghere a bolilor și pentru a reduce decalajele de imunitate, înainte ca călătoriile și comerțul să revină la nivelurile de dinainte de pandemie, pentru a preveni focarele mortale de rujeolă și pentru a atenua riscul altor boli prevenibile prin vaccin”, a mai declarat acesta.

Scăderea numărului de cazuri de rujeolă raportate în 2020 nu trebuie să mascheze riscul tot mai mare de rujeolă pentru copiii din întreaga lume

ADVERTISEMENT

Capacitatea țărilor de a se asigura că copiii primesc ambele doze recomandate de vaccin împotriva rujeolei este un indicator cheie al progresului global către eliminarea rujeolei și capacitatea de a preveni răspândirea virusului.

Scădere masivă a acoperirii vaccinale la nivel global

Acoperirea primei doze a scăzut în 2020 și doar 70% dintre copii și-au primit a doua doză de vaccin împotriva rujeolei, cu mult sub acoperirea de 95% necesară pentru a proteja comunitățile de răspândirea virusului rujeolic.

Adăugând la înrăutățirea decalajelor de imunizare la nivel mondial, 24 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei din 23 de țări, planificate inițial pentru 2020, au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19, lăsând peste 93 de milioane de oameni expuși riscului de îmbolnăvire.

Campanii suplimentare sunt necesare acolo unde oamenii au ratat vaccinurile contra rujeolei prin intermediul programelor de imunizare de rutină.

„În timp ce cazurile de rujeolă raportate au scăzut în 2020, dovezile sugerează că probabil că vedem calmul înainte de furtună, deoarece riscul de izbucnire de noi focare continuă să crească în întreaga lume”, a declarat dr. Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS.

„Este esențial ca țările să se vaccineze cât mai repede posibil împotriva Covid-19, dar acest lucru necesită resurse noi, astfel încât să nu fie făcut cu prețul programelor esențiale de imunizare. Imunizarea de rutină trebuie protejată și consolidată. Altfel, riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”, a mai avertizat ea.

Sistemele de imunizare și supraveghere trebuie consolidate pentru a reduce riscurile tot mai mari de rujeolă.

Rujeola, produsă de unul dintre cele mai contagioase virusuri din lume

Pandemia de Covid-19 a provocat perturbări semnificative ale serviciilor de imunizare și schimbări în comportamentele de îngrijire a sănătății în multe părți ale lumii.

În timp ce măsurile utilizate pentru a atenua răspândirea Covid-19 – purtarea măștii, spălarea mâinilor, distanțarea – reduc, de asemenea, răspândirea virusului rujeolei, țările și partenerii mondiali din domeniul sănătății trebuie să acorde prioritate găsirii și vaccinării copiilor împotriva rujeolei pentru a reduce riscul apariției focarelor explozive și a deceselor care pot fi prevenite.

Rujeola este cauzată unul dintre cele mai contagioase virusuri umane din lume, dar este aproape în întregime prevenibilă prin vaccinare.

În ultimii 20 de ani, se estimează că vaccinul împotriva rujeolei a evitat peste 30 de milioane de decese la nivel global. Decesele estimate din cauza rujeolei au scăzut de la aproximativ 1.070.000 în 2000 la 60.700 în 2020.

Numărul estimat de cazuri de rujeolă în 2020 a fost de 7,5 milioane la nivel global.

Transmiterea rujeolei în cadrul comunităților nu este doar un indicator clar al acoperirii vaccinale slabe, ci și un marker cunoscut, sau „trasor”, că serviciile vitale de sănătate nu ajung la populațiile cele mai expuse riscului.

ADVERTISEMENT