News

Rusia a efectuat exerciții nucleare. Vladimir Putin a coordonat totul dintr-un centru de comandă de la Kremlin. Video

Sâmbătă, 19 februarie, Rusia a efectuat o serie de exerciții militare nucleare. Vladimir Putin a coordonat totul dintr-un centru de comandă de la Kremlin, alături de omologul din Belarus, Aleksandr Lukașenko.
19.02.2022 | 15:25
Rusia a efectuat exercitii nucleare Vladimir Putin a coordonat totul dintrun centru de comanda de la Kremlin Video
Rusia a început exerciții militare cu forțe nucleare. Mișcarea, coordonată de Vladimir Putin. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În plină criză ucraineană, Rusia a efectuat, sâmbătă, o manevră militară care implică desfășurarea de rachete balistice.

Președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a lansat exercițiul de la Kremlin, a declarat purtătorul de cuvânt al Moscovei, Dmitri Peskov la Moscova, citat de agenția Interfax.

ADVERTISEMENT

Liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko a fost și el prezent alături de omologul rus, în centrul de comandă de la Moscova. Acesta a călătorit deja în capitala Rusiei încă de vineri. Într-o imagine apărută în mediul online, cei doi lideri sunt filmați stând la o masă mare și privind exercițiile nucleare.

Rusia a început exerciții militare cu forțe nucleare. Mișcarea, coordonată de Vladimir Putin

Conform presei din Rusia, Kremlinul și-a testat cele mai recente rachete balistice hipersonice, rachete de croazieră și rachete balistice cu capacitate nucleară ca parte a exercițiilor ”planificate”. Evenimentul a avut loc în contextul în care tensiunile de la granița cu Ucraina escaladează.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt de la Moscova, Dmitri Peskov, a spus că președintele Vladimir Putin și liderul belarus Aleksandr Lukașenko au urmărit exercițiile din camera de situație de la Kremlin. Peskov a mai spus că exercițiile fac parte dintr-un proces obișnuit de antrenament.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, exercițiile au implicat aproape toate ramurile forțelor armate ale Rusiei, inclusiv forțele sale aerospațiale și de rachete strategice, precum și flotele de la Marea Neagră și de Nord, care au submarine cu arme nucleare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Agenția de presă de stat TASS a informat că exercițiile au implicat un submarin strategic al Flotei de Nord care transporta o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) către terenul de antrenament Kura din Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în timp ce un submarin cu propulsie nucleară din Flota Pacificului a lansat un ICBM la o țintă din poligonul de tragere Chizha din nordul Rusiei.

Vladimir Putin cataloghează ”invincibile” noile arme ale Rusiei

Recent, Vladimir Putin a susţinut că aceste noi arme din arsenalul Rusiei sunt ”invincibile”. La rândul său, șeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov, afirmase că ”obiectivul principal” al exerciţiilor este ”antrenamentul forţelor strategice ofensive pentru a provoca inamicului o înfrângere garantată”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Reuters, evenimentul militar din acest weekend reprezintă o etalare de forţă din partea Rusiei, în contextul tensiunilor cu Ucraina.

În ultimele luni, forțele armate ale Rusiei au efectuat o serie de exerciţii, în cadrul cărora efective de peste 150.000 au fost concentrate la frontiera ucraineană, în nord, sud şi est.

Sursa citată reaminteşte că Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt remarca adesea faptul că Rusia este, alături de SUA, una din cele mai mari puteri nucleare din lume.

ADVERTISEMENT