News

Rusia, furioasă după ce Chișinăul i-a ridicat o statuie lui Octavian Goga: ”Se închină la complicii români”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de EXterne, Maria Zaharova, a făcut o nouă serie de declarații cel puțin controversate față de relația dintre România și Republica Moldova.
08.02.2024 | 16:59
Rusia furioasa dupa ce Chisinaul ia ridicat o statuie lui Octavian Goga Se inchina la complicii romani
Rusia, furioasă după ce Chișinăul i-a ridicat o statuie lui Octavian Goga: ”Se închină la complicii români”
ADVERTISEMENT

Practic, Zaharova s-a arătat deranjată de faptul că Guvernul de la Chișinău ar fi subjugat de Occident și de interesele occidentale, cu toate că populația ar dori mai degrabă o apropiere de Rusia. Mai mult, ridicarea unei statui la Chișinău a controversatului Octavian Goga, a fost picătura care a umplut paharul Moscovei.

Rusia, furioasă după ce Chișinăul i-a ridicat o statuie lui Octavian Goga

Moldova se închină la complicii români şi le ridică monumente. Discriminarea pe bază de limbă e în creştere. Îndemnăm autorităţile de la Chişinău să asculte opinia cetăţenilor lor, a poporului moldovean. Sperăm că nu va fi denumit popor român”, s-a plâns Zaharova. Conform News.ro, la Chișinău tocmai a fost dedicat un monument al poetului român Octavian Goga, iar o stradă îi va purta numele.

ADVERTISEMENT

Mai mult, un politician comunist nu a fost lăsat să participe la o dezbatere televizată pentru că vorbea limba rusă. Alte probleme subliniate de Zaharova ar fi impunerea unei agende LGBT și promovarea unei isterii antiruse. În cele din urmă, Zaharova a reproșat Chișinăului că a impus sancțiuni companiei rusești de exploatare a diamantelor, Alrosa.

”Bineînţeles, reacţionăm la toate acestea şi nu le lăsăm nesupravegheate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE rus. De asemenea, Zaharova le-a transmis moldovenilor că țara sa dorește să colaboreze cu Republica Moldova, nu să meargă la război. ”Oamenii îşi dau seama că este o farsă tragică, o tragicomedie care se joacă în faţa lor.

ADVERTISEMENT

Ei ştiu că baza politicii Rusiei faţă de ţara lor este dorinţa de cooperare egală şi reciproc avantajoasă”, a adăugat Zaharova, cu mențiunea că cetățenii moldoveni nu acceptă distanțarea de Rusia și și-ar dori, în realitate, să existe prietenie cu această țară. În încheiere, autoritățile de la Moscova îndeamnă Chișinăul să ”asculte vocea poporului”, cu mențiunea că speră ca acest popor să nu fie redenumit ”poporul român”.

Aluzia e la decizia Chișinăului din trecut prin care sintagma ”limba moldovenească” a fost înlocuită cu ”limba română”, spre furia Moscovei. Cu siguranță, însă, Moscova nu va trece peste faptul că Republica Moldova a acceptat să-i ridice statuie lui Octavian Goga, un personaj controversat, cunoscut drept antisemit.

ADVERTISEMENT

”Ţara se închină la complicii români şi le ridică monumente. Este vorba, în special, de O. Goga, prim-ministru al României în 1937-1938, care i-a privat pe evreii români de cetăţenie. În “onoarea” sa a fost numită o stradă la Chişinău şi a fost ridicat un bust. Ce se strică din toate acestea – memoria istorică, logica, conştiinţa? Cum se poate ca aceiaşi oameni care vorbesc despre necesitatea de a ne aminti “lecţiile trecutului” să ridice monumente celor care în trecut au vrut să priveze întreaga lume de viitor?

Vorbim despre atitudinea negativă a cetăţenilor faţă de încercările autorităţilor de a promova isteria antirusească şi de a distruge legăturile cu ţara noastră literalmente în fiecare săptămână. Este ilustrativ faptul că un alt pas neprietenos al Chişinăului oficial – aderarea la decizia Consiliului UE privind sancţiunile împotriva celei mai mari companii ruseşti de exploatare a diamantelor, Alrosa, la 2 februarie anul curent – în Moldova a devenit un subiect de ironie transformându-se în batjocură totală”, au transmis rușii.

ADVERTISEMENT

Conform Vice.Com, fostul poet și premier al României, Octavian Goga, era cunoscut pentru convingerile sale antisemite. De exemplu, într-un interviu acordat Daily herald în ianuarie 1938, premierul de atunci a vorbit despre 500.000 de evrei fără cetățenie, aflați în România, care ar fi trebuit duși în…Madagascar.

”Sunt evrei vagabonzi pe care nu-i putem considera cetățeni români”, transmitea, sec, Octavian Goga. Între timp, juristul și politicianul Istrate Micescu, ministru de externe la acea vreme, vorbea despre evrei în termeni la fel de…antisemiți. ”Este urgent să ne măturăm curtea, căci este inutil să tolerăm la noi toate aceste gunoaie!”, transmitea Micescu.

ADVERTISEMENT