News

Rusia sfidează România în problema Tezaurului. Moscova susţine că ţara noastră îi datorează sume de 25 de ori mai mari

Rusia spune țara noastră are datorii mai mari de 25 de ori decât valoarea tezaurului pe care îl cere. Ce a transmis ministrul de externe rus
15.03.2024 | 13:05
Rusia sfideaza Romania in problema Tezaurului Moscova sustine ca tara noastra ii datoreaza sume  de 25 de ori mai mari
România solicită restituirea Tezaurului, dar este acuzată că vrea să-și soluționeze problemele economice pe seama Rusiei. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România solicită restituirea Tezaurului său, dar Rusia spune că încearcă să își rezolve problemele economice pe seama sa, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, postate pe platforma Telegram și preluate de mai multe surse media rusești, printre care RIA Novosti, informează dzen.ru.

Rusia spune că România are datorii față de ea de 25 de ori mai mari decât valoarea Tezaurului

Maria Zaharova a subliniat că România își îndreaptă „datoriile sale fantomă” din urmă cu un secol către Rusia pentru a atenua criza economică cu care se confruntă.

ADVERTISEMENT

Potrivit ei, datoriile pe care România le are față de Rusia și Uniunea Sovietică ar depăși, conform estimărilor experților, valoarea Tezaurului românesc preluat de Rusia în anii 1916-1917 cu peste 20-25 de ori.

Conform relatărilor din Komsomolskaia Pravda, Maria Zaharova menționează că în anul 1949, Moscova a anulat aproape în întregime datoria României pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: „i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

ADVERTISEMENT

Parlamentul European cere Rusiei să returneze României Tezaurul

În anul 2022, România a solicitat Rusiei suma de 4 miliarde de euro în legătură cu tezaurul său, arată Agerpres. Eurodeputații au cerut joi dimineață în unanimitate, în cadrul unei dezbateri emoționale din Parlamentul European de la Strasbourg, restituirea integrală a tezaurului României de către Rusia, solicitând totodată instituțiilor europene să sprijine această inițiativă.

„Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.

ADVERTISEMENT

Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații”, potrivit comunicatului Parlamentului European.

Această dezbatere, la care au luat parte în mare parte eurodeputați români, a reprezentat prima discuție în Parlamentul European privind problema tezaurului românesc preluat ilegal de Rusia.

ADVERTISEMENT

În iulie 1917, valoarea totală a bunurilor românești transportate la Moscova a fost de 7,5 miliarde lei. Din această sumă, valorile din cele trei vagoane ale BNR au fost estimate la 1,5 miliarde lei, dintre care 575.000 lei erau reprezentați de aur. În total, în perioada decembrie 1916 și iulie 1917, Banca Națională a României a trimis la Moscova 91,48 tone de aur fin.

ADVERTISEMENT