News

Rusia, tensiuni cu încă o ţară. Moscova, iritată de decizia autorităților din Sri Lanka de a imobiliza la sol un avion al Aeroflot

Moscova l-a convocat pe reprezentantul diplomatic srilankez și i-a înmânat chiar o notă de protest după ce un avion al companiei Aeroflot a fost imobilizat la sol
04.06.2022 | 17:34
Rusia tensiuni cu inca o tara Moscova iritata de decizia autoritatilor din Sri Lanka de a imobiliza la sol un avion al Aeroflot
Avioanele comerciale ale Rusiei au început să fie arestate peste tot în lume. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un avion Airbus A330, aparținând companiei ruse Aeroflot, a fost imobilizat la sol joi pe aeroportul internațional din Colombo, capitala statului Sri Lanka, ca urmare a unei decizii a unui tribunal local.

Moscova, iritată de decizia autorităților din Sri Lanka

Avionul companiei Aeroflot a fost reținut la sol joi, pe aeroportul internațional Bandaranaike, chiar în ziua în care a sosit de la Moscova, urmare a unei decizii a unui tribunal din Colombo. Zborul SU289 urma să plece spre capitala Rusiei cu 191 de pasageri şi 13 membri ai echipajului la bord.

ADVERTISEMENT

Urmare a acestui eveniment, reprezentantul diplomatic srilankez a fost convocat vineri la Ministerul Afacerilor Externe rus, unde i s-a înmânat „o notă de protest”, după cum a relatat agenția de presă TASS.

Sâmbătă, Serviciul Aeroport şi Aviaţie, care administrează aeroportul Bandaranaike, a dat asigurări că disputa este „de natură strict comercială” şi a subliniat, într-un comunicat de presă, că ea nu ar trebui să fie în centrul acestor tensiuni diplomatice.

ADVERTISEMENT

De ce a fost imobilizat la sol avionul rusesc

Decizia de a imobiliza la sol avionul companiei Aeroflot a fost luată de tribunalul comercial din Colombo, instanță care a fost sesizată într-un conflict comercial de către o companie aeriană irlandeză, Celestial Aviation Trading 10 Limited.

După decizia de joi a instanței, avionul staţionează pe aeroportul internaţional Bandraranaike, în nordul capitalei Colombo, iar pasagerii săi au fost cazaţi la hoteluri.

ADVERTISEMENT

Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a suspendat toate zborurile internaţionale în martie, în urma sancţiunilor occidentale adoptate în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei. Zborurile din Rusia spre Colombo au fost reluate după o lună.

În plus, aviaţia civilă rusă le-a recomandat companiilor sale aeriene, ale căror avioane aparţin în majoritatea unor firme de închiriere în special europene și pe care Moscova a refuzat să le returneze, să-şi suspende zborurile internaţionale pentru a evita confiscarea lor.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, compania Aeroflot a anunțat că-și suspendă toate zborurile spre Sri Lanka ca urmare a imobilizării avionului său la sol, urmând ca pasagerii ruși care aveau zboruri de întoarcere în aceste zile să fie repatriați în zilele de duminică și luni.

„Aeroflot suspendă zborurile comerciale către Colombo (Sri Lanka) pentru o perioadă imediată din cauza unei situații nesigure în ceea ce privește zborurile neobstrucționate ale companiei aeriene către Sri Lanka. Vânzările de bilete pentru zborurile către Colombo au fost temporar oprite”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

ADVERTISEMENT
Tags: