News

S-au semnat contractele pentru cele 3 spitale regionale. Când vor fi construite și cât vor costa. Anunțul lui Alexandru Rafila

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, anunță semnarea contractelor de proiectare pentru cele 3 spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova. Când vor fi construite și cât vor costa
28.11.2022 | 09:34
Sau semnat contractele pentru cele 3 spitale regionale Cand vor fi construite si cat vor costa Anuntul lui Alexandru Rafila
Când vor fi construite și cât vor costa cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova. Anunțul ministrului Rafila. Sursa foto: Guvernul României / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După o lungă așteptare, au fost semnate contractele de proiectare pentru spitalele regionale din Iaşi, din Cluj şi din Craiova.

Când vor fi construite și cât vor costa cele 3 spitale regionale: Iași, Cluj și Craiova. Anunțul ministrului Rafila

Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Conform oficialului social-democrat, în 2023 se va trece efectiv la procedurile de achiziţie pentru construirea lor.

ADVERTISEMENT

Banii din care vor fi construite vin atât din fondurile europene, cât și de la bugetul de stat. Pe parcursul lucrărilor, sumele necesare construirii fiecărui spital regional în parte ar putea creşte din cauza creşterii preţurilor materialelor de construcţii sau ale diverselor echipamente necesare.

Conform medicului Rafila, toate aceste trei spitale urmează a fi ridicate până în anul 2027.

”Am semnat toate cele trei contracte de proiectare pentru spitalele regionale care trebuiau demarate, cel din Iaşi, cel din Cluj, cel din Craiova.

ADVERTISEMENT

În cursul anului 2023 proiectele acestor trei spitale vor fi finalizate şi se va trece la procedura de achiziţie pentru construcţia efectivă a spitalelor încât până în anul 2027 să avem şi spitale regionale la dispoziţie”, a spus Rafila pentru News.ro.

În ceea ce privește costul unităților medicale, cel mai scump spital este cel din Craiova, pentru care sunt alocate 600 – 610 milioane de euro, urmat de cel din Cluj – 540 de milioane de euro și Iași, circa 500 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

”Sumele iniţiale au fost cunoscute, circa 500 de milioane pentru Iaşi, 540 pentru Cluj şi în jur de 600 – 610 milioane pentru Craiova, ele vor fi modificate datorită creşterii costurilor cu materialele de construcţii, cu diverse alte echipamente care au un cost crescut, dar opinia mea este că aceste costuri nu vor creşte cu mai mult de 20%”, a mai declarat ministrul sănătăţii.

Alexandru Rafila explică de ce nu s-au ridicat până acum spitalele regionale

Alexandru Rafila a explicat că procedurile greoaie și organizarea separată a licitaţiilor pentru proiectare şi a celor pentru construcţie au făcut ca ridicarea unor astfel de spitale regionale să întârzie în România.

ADVERTISEMENT

”Cele mai dificile lucruri cred că sunt legate de procedurile greoaie şi inflexibile legate de achiziţiile publice şi de faptul că atunci când dezvoltăm un astfel de proiect nu gândim integrativ (…).

E aceeaşi situaţie pe care o găsim şi în alte domenii, la construcţia de şosele, autostrăzi sau căi ferate, infrastructura mare în România se poate face dacă suntem înţelepţi şi dezvoltăm o legislaţie care să încurajeze nu să descurajeze investiţiile în acest sector”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT