Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

„Să o spunem pe șleau! Am avut un arbitru găzdar cu Kosovo”. Analiza lui Porumboiu

Adrian Porumboiu a analizat arbitrajul și incidentele controversate de la meciul României cu Kosovo, scor 2-0 în preliminariile Euro 2024.
13.09.2023 | 16:03
Sa o spunem pe sleau Am avut un arbitru gazdar cu Kosovo Analiza lui Porumboiu
Adrian Porumboiu a analizat arbitrajul din meciul România - Kosovo 2-0. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

România a obținut o victorie importantă cu Kosovo, scor 2-0 pe Arena Națională, în etapa a 6-a din preliminariile Euro 2024. Partida a fost întreruptă în prima repriză, iar jocul s-a reluat după mai bine de 45 de minute. Adrian Porumboiu a făcut analiza evenimentelor la FANATIK SUPERLIGA.

„Să o spunem pe șleau! Am avut un arbitru găzdar cu Kosovo”. Analiza lui Porumboiu

Adrian Porumboiu consideră că România a avut parte de un arbitraj părtinitor la meciul cu Kosovo. Fostul mare arbitru l-a lăudat pe Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din România. „Centralul” francez în vârstă de 30 de ani, Willy Delajod, a condus meciul tensionat de la București împotriva Kosovo.

ADVERTISEMENT

„Una peste alta. Am avut un arbitru care, trebuie să spunem și treaba asta, găzdar pe față. Să trec la un termen elegant. Arbitrul nu a fost imparțial (n.r. râde). (n.r. de ce nu-l lăudați pe Burleanu?) Dacă vrei să scoți ceva de la mine ce nu pot spune e treaba dumitale.

Mă refer la cel care spune să-l laud pe Burleanu. Vassaras are meritele lui. Atâta timp cât ești la Comisia de Arbitri UEFA și ești la Comisia de Arbitri în România, și ai promovat doi arbitri la nivel de top e clar că merită. Nu poți să zici că nu face nimic sau n-a făcut nimic”, a declarat Adrian Porumboiu, la FANATIK SUPERLIGA.

ADVERTISEMENT

Adrian Porumboiu, analiza incidentelor de la România – Kosovo: „Arbitrul a greșit”

Ultrașii de la „Uniți Sub Tricolor” au scandat și au afișat în tribună un banner cu mesajul: „Kosovo e Serbia”. România nu recunoaște statul Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, însă lozinca nu este deloc pe placul UEFA.

Jucătorii kosovarii au mers rapid la marginea terenului după scandările ultrașilor români. Ulterior, cele două tabere au mers la cabine, iar meciul s-a reluat peste 45 de minute mai târziu. Adrian Porumboiu, fost mare arbitru, consideră că arbitrul a greșit pentru că a ținut jocul oprit mai mult de 45 de minute.

ADVERTISEMENT

Totodată, Porumboiu consideră că Federația Română de Fotbal, în calitate de organizator al meciului, a greșit. „Cred că arbitrul a greșit în momentul în care a ținut 45 de minute de suspans. Observatorul trebuia să vorbească direct de la UEFA.

La UEFA e un reprezentant care preia toate evenimentele care se petrec la un meci sau altul. În momentul în care au apărut acele bannere, ele puteau să fie puse oriunde, pe străzi. Dacă UEFA interzic astfel de bannere, trebuia să fie preocupată Federația că ei organizează meciul să nu apară acele bannere, pentru că au văzut acele bannere.

ADVERTISEMENT

„Se trăgea de timp ca să suspende meciul”

Dacă arbitrul și observatorul le-au observat în timpul meciului, cred că decizia cea mai corectă și rapidă era să anunțe organizatorii să dispară acele bannere și cei care le-au pus să fie evacuați în zece minute.

Au stat 45 de minute, parcă se trăgea de timp ca să suspende meciul, ceea ce nu era corect. Până la urmă ce au spus ei (n.r. ultrașii) și bannerele lor erau niște lucruri corecte, pentru că sunt 5 țări din UE care susțin bannerele acelea și bannerele acelea cu Basarabia le susțin 10-15 milioane de români.

Dacă nu aveau ce căuta, nu aveau ce căuta, iar măsurile trebuiau întreprinse rapid prin cei care organizează: jandarmi, stewarzi. Părerea mea era că în 10 minute se termina tot balamucul ăsta. A fost un exces de zel cum s-a întâmplat și la Paris cu Colțescu. În aceste cazuri se ține cont mai abitir decât ar trebui să se țină cont.

„Organizarea a fost deficitară la nivelul Federației”

Părerea mea era că erau toate rezolvate strict regulamentar și ca să fim corecți până la capăt, urmând ca Federația Română de Fotbal să primească o sancțiune drastică și chiar să suspende terenul pentru acele bannere. Să stai 45 de minute, când dispăruse tot de-acolo, la ce stai? 

Nu hotărau ei (n.r. jucătorii kosovari) dacă vor să iasă sau nu de la vestiare. (n.r. dacă nu voiau să iasă) Era foarte bine, 3-0 pentru România. Nu poate să facă fiecare ce vrea. Un arbitru, un observator a luat o decizie, ea trebuie să fie respectată. A fost o decizie greoaie, au stat mult, au gândit. Probabil că o bună perioadă a planat deasupra capetelor lor și faptul că puteau să dea un neverosimil 3-0 pentru echipa vizitatoare. 

Ca organizare, dacă știi că se pune mare preț pe astfel de manifestări ale tribunelor, pe fel și fel de lucruri din astea, stabilești cu Jandarmeria să nu se producă. Restul, pot să strige oamenii, așa au simțit ei. Din toată povestea asta trebuie să ținem cont de un singur lucru.

Organizarea a fost deficitară la nivelul Federației. Nu putem să ascundem acest lucru. Cunoașteți toate instrucțiunile. Burleanu este și membru în Comisia UEFA, nu poate să spună că nu a știut”, a declarat Adrian Porumboiu, la FANATIK SUPERLIGA.

FANATIK SUPERLIGA, cea mai tare emisiune sportivă din media românească, poate fi urmărită în fiecare luni, marți și vineri, ora 10:30, LIVE, doar pe FANATIK.RO. Luni, marți și vineri, ora 17:30, emisiunea se vede ÎN PREMIERĂ pe canalul de Youtube FANATIK și pagina de facebook Horia Ivanovici.

Adrian Porumboiu a vorbit despre arbitrajul meciului România - Kosovo 2-0

ADVERTISEMENT