Sport

Șahul românesc, o nouă performanță uriașă la final de an: medalie la Campionatul European pentru Deac

O nouă performanță uriașă pentru șahul românesc, în finalul unui 2023 de excepție. Bogdan Deac a luat medalia de bronz la Campionatul European de Șah Rapid
26.12.2023 | 17:19
Sahul romanesc o noua performanta uriasa la final de an medalie la Campionatul European pentru Deac
Bogdan Deac a avut rezultate excelente și la Superbet Chess Classic 2023. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT

Campionatul European de Șah Rapid și Blitz a avut loc la Zagreb și a adus rezultate excelente pentru reprezentanții României, în special pentru Bogdan Deac. Acesta a câștigat medalia de bronz pe prima porțiune, cea de rapid.

Bogdan Deac a luat bronzul la Campionatul European de Șah Rapid de la Zagreb. David Gavrilescu a fost și el foarte aproape de medalie

David Navarra a pornit ca favorit numărul 1 la șah rapid, dar și alți jucători de top au fost prezenți la Zagreb. Ca Etienne Bacrot, Vasyl Ivanchuk, sau Baadur Jobava. Bogdan Deac a pornit competiția ca favorit numărul 10.

ADVERTISEMENT

David Gavrilescu, Mihnea Costachi, Irina Bulmaga și Vladislav Nevednichy au reprezentat și ei România la competiția de la Zagreb. Dar Deac a fost cel care a avut un start absolut fulminant în competiție, cu cinci victorii în primele tot atâtea runde.

Astfel că a jucat în runda 6 cu Alexey Sarana, un specialist în special pe format de rapid și mai ales blitz. S-a terminat remiză, iar Deac și-a continuar parcursul spre medalie. A urmat o remiză și cu Mamedov și o victorie în runda 8.

ADVERTISEMENT

Bogdan Deac, la doar jumătate de punct în spatele lui Alexey Sarana, câștigătorul competiției la șah rapid. Și ceilalți români s-au descurcat excelent

Astfel că Deac a jucat din nou la masa 1 și în runda 9, cu Haik Martyrosian. A fost tot o remiză pentru român. A urmat o victorie în runda a 10-a iar Deac și Gavrilescu s-au înfruntat în ultima rundă cu medalia pe masă practic. A fost remiză în duelul românilor, astfel că Deac a terminat cu 9 puncte și a luat locul 3 și medalia de bronz.

Alexey Sarana a câștigat competiția cu 9,5 puncte, iar Haik Martyrosian a terminat pe 2, cu 9 puncte, la fel ca Deac. Cu 8,5 puncte, David Gavrilescu a avut și el o clasare impresionantă, locul 6, cel mai bine clasat între juniori. Mihnea Costachi a făcut 7,5 puncte, Irina Bulmaga a terminat cu 7, iar Vladislav Nevednichy a încheiat competiția cu 6,5 puncte.

ADVERTISEMENT

În secțiunea de blitz, oboseala s-a resimțit pentru jucătorii din România. Bogdan Deac a terminat cu 9 puncte din 13 partide la blitz, la fel ca și David Gavrilescu. Mihnea Costachi și Vladislav Nevednichy au făcut câte 8,5 puncte, iar Irina Bulmaga a strâns 7,5. S-a impus David Navarra, reprezentantul Cehiei, cu 11,5 puncte.

2023, un an fabulos pentru Federația Română de Șah. A obținut nu mai puțin de 10 medalii europene, dintre care 7 la juniori și 3 la seniori

A fost un an absolut fabulos pentru Federația Română de Șah, care a obținut nu mai puțin de 10 medalii europene. Au fost șapte la juniori, plus cele obținute de Kiriil Shevchenko, Constantin Lupulescu și acum Bogdan Deac.

ADVERTISEMENT

România are doi reprezentanți și la Campionatul Mondial de Șah Rapid și Blitz, care se desfășoară în perioada 26-30 ianuarie în Uzbekistan, la Samarkand. Richard Rapport și Kiriil Shevchenko sunt reprezentanții României la această competiție, de unde nu lipsesc greii ca Magnus Carlsen, Nepo, sau MVL.

ADVERTISEMENT