News

Salarii reduse pentru un milion de angajați români. Când intra în vigoare noile reguli

Vești triste pentru mii de români. Un milion de angajați ar putea avea salarii mai mici. Află care este motivul și ce soluții propune guvernul.
03.07.2023 | 20:01
Salarii reduse pentru un milion de angajati romani Cand intra in vigoare noile reguli
Salarii mai mici pentru mii de angajați români. Foto: Colaj Fanatik/Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Un milion de angajați ar putea să-și vadă salariile reduse, potrivit scenariilor de pe masa lui Marcel Ciolacu. Aceste scenarii au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în contextul în care România se confruntă cu un deficit bugetar de 37 de miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, ceea ce reprezintă 2,3% din PIB. Pentru a se încadra în limita de 4,4% până la sfârșitul anului, specialiștii susțin că sunt necesare măsuri fiscale urgente.

Salarii mai mici pentru mii de angajați

Printre opțiunile luate în considerare se numără eliminarea facilităților fiscale în sectoarele IT, construcții și agricultură, ceea ce ar duce la o scădere a salariilor. Această măsură ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceasta, premierul Marcel Ciolacu propune și creșterea TVA la 19% pentru toate produsele, cu excepția celor de bază, sau creșterea taxelor și impozitelor începând cu 1 ianuarie. De asemenea, se ia în calcul restructurarea în sectorul public, afectând companii, primării, ministere și agenții, începând cu 1 ianuarie, având în vedere deficitul bugetar foarte mare.

Aceste măsuri drastice sunt propuse pentru a remedia situația deficitului bugetar și pentru a evita pierderi de fonduri din partea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Guvernul român își propune să găsească soluții durabile și echitabile pentru a asigura stabilitatea economică și fiscală a țării în fața provocărilor financiare actuale.

ADVERTISEMENT

Cei mai căutați angajați din România

Lipsa de personal calificat în domeniul energetic devine o provocare majoră în România, în condițiile în care salariile oferite pentru meseria de “energitician” sunt foarte atractive, dar puțini români își asumă această profesie din cauza lipsei de experiență și cunoștințe necesare.

În ultimii ani, această meserie a devenit una dintre cele mai căutate și bine plătite în țară, datorită cererii în creștere pentru energii regenerabile și a investițiilor în infrastructura energetică.Cu toate acestea, angajatorii se confruntă cu dificultăți în găsirea de candidați calificați, deoarece mulți români nu dețin toate cunoștințele necesare pentru a instala și a întreține, de exemplu, un panou fotovoltaic.

ADVERTISEMENT

Patronii din industria energetică susțin că este tot mai greu să găsească persoane pricepute în domeniu, iar aceasta se datorează faptului că mulți candidați nu au experiența și pregătirea adecvată. Instalarea și întreținerea unui panou fotovoltaic, de exemplu, necesită cunoștințe tehnice specializate și abilități practice, iar lipsa acestora încetinește dezvoltarea sectorului energetic.

Această situație are un impact negativ asupra dezvoltării energiei regenerabile și a adoptării tehnologiilor ecologice în România. Chiar dacă există o cerere crescută pentru astfel de servicii, lipsa personalului calificat încetinește ritmul de implementare a proiectelor și afectează potențialul de creștere economică al țării.

ADVERTISEMENT

”Găsim din ce în ce mai greu personal, am dezvoltat propria structură care dezvoltă personal, Academia Adrem, avem o direcţie care găseşte personal, îl dezvoltă, atât la nivelul tehnicienilor, cât şi a specialiştilor cu studii superioare. Este o luptă continuă şi una din preocupările majore pe care le-am făcut ca CEO”, a explicat Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei, citat de zf.ro.

 

 

ADVERTISEMENT