News

Salariile bugetarilor sunt mult mai mari decât ale angajaților din privat. Ce pretenții au românii la angajare

Un raport al Consiliului Fiscal arată care a fost salariul mediu brut în 2022. Diferență semnificativă între mediul public și privat.
16.08.2023 | 21:50
Salariile bugetarilor sunt mult mai mari decat ale angajatilor din privat Ce pretentii au romanii la angajare
Salariile bugetarilor sunt mult mai mari decât cele din privat. Sursa foto: Unsplash krakenimages
ADVERTISEMENT

Salariile bugetarilor sunt mult mai mari decât ale angajaților din privat, arată un raport al Consiliului Fiscal, făcut public în urmă cu câteva zile. Datele relevă salariul mediu brut, din anul 2022, din cele două sisteme.

Salariile bugetarilor sunt mult mai mari decât la privat

Astfel, conform raportului, aflăm că bugetarii câștigă cu aproape 20 la sută mai mult decât salariații din mediul privat. Mai exact, salariul mediu brut pentru bugetari a ajuns la 7.297 lei pe lună în 2022, cu 4,18 la sută mai mult decât în anul precedent.

ADVERTISEMENT

Totodată, angajații la stat câștigă cu 17,4% mai mult decât cei de la privat, al căror salariu mediu a fost de 6.216 lei pe lună, în anul 2022. În cazul acestora, s-a înregistrat o creștere cu 13,52% față de anul 2021.

La nivel trimestrial, câștigul mediu brut lunar la stat, în cel de-al patrulea trimestru din 2022, a fost de 7.377 lei. Astfel, s-a înregistrat o creștere cu 3,69% față de aceeași perioadă a anului precedent.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește salariul din mediul privat, în anul 2022 a fost de 6.594 lei. În acest caz, a fost înregistrată o creștere cu 14,8% față de trimestrul al patrulea al anului 2021, arată raportul Consiliului Fiscal.

Principalele cerințe ale românilor la angajare

Specialiștii spun că beneficiile oferite de angajatori pot influența românii atunci când optează pentru un loc de muncă. Un sondaj recent arată că circa 70 la sută dintre salariații români au avantaje extrasalariale, precum tichete de masă, asigurări medicale sau bonusuri.

ADVERTISEMENT

„Ca tendință generală, pentru manageri, în special pentru cei din zona de top management, beneficiile extrasalariale nu cântăresc atât de greu în decizia de a accepta sau refuza o ofertă de job. Însă nici nu sunt complet trecute cu vederea, așa cum s-ar putea crede.

Salariul și oportunitățile de dezvoltare viitoare, o eventuală deschidere către piețe internaționale sunt mult mai importante pentru aceștia. Totuși, sunt atenți și la componența pachetului de beneficii. Nu rămân indiferenți atunci când angajatorul bifează cât mai multe dintre așteptările pe care le au”, a transmis expertul Georgiana Uzun, Talent Development Manager la Skilld România, conform Info Actual.

ADVERTISEMENT

Există, însă, anumite pretenții ale angajaților de top. Aceștia solicită fie zile libere suplimentare, asigurări de viață sau anumite facilități pentru familie. „Sunt însă situații în care pentru anumite poziții cheie se găsește atât de greu persoana potrivită încât angajatorii sunt dispuși să facă anumite derogări pentru a o convinge să accepte oferta. Acestea sunt mai degrabă excepții de la regulă”, a completat Georgiana Uzun.

ADVERTISEMENT
Tags: