News

Salariile profesorilor, creștere importantă în 2024. Procentul uriaș propus în coaliție

În 2024, salariile profesorilor din România vor suferi o creștere importantă. Un procent uriaș este discutat la nivel de coaliție.
06.12.2023 | 20:36
Salariile profesorilor crestere importanta in 2024 Procentul urias propus in coalitie
Procent uriaș de creștere pentru salariile profesorilor din România propus de PNL. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După mai mulți ani în care mai mult au stagnat, salariile profesorilor din România ar putea avea o creștere importantă în 2024. Procentul uriaș propus în coaliție de către liberali.

Procent uriaș de creștere pentru salariile profesorilor din România propus de PNL

Anul 2024 se anunță încă de pe acum unul al creșterilor spectaculoase de pensii și salarii. Vârstnicilor li s-au promis deja două majorări importante: de la 1 ianuarie, apoi de la 1 septembrie. Ministrul social-democrat al Muncii a înaintat procente uriașe, de până la 70-80%.

ADVERTISEMENT

Pe lângă seniorii țării, de creșteri importante de venituri în 2024 se vor bucura și profesorii. Dascălii au deja promise majorări salariale de 30%. Măsura a venit în mandatul lui Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Acum, aceiași liberali plusează. Surse politice citate de Adevărul.ro au precizat că marți seara, la sediul PNL, a avut loc o discuție pe marginea bugetului pentru 2024. Au participat la întâlnire președintele Nicolae Ciucă, ministrul finanțelor Marcel Boloș, ministrul educației Ligia Deca și grupul fiscal al partidului.

ADVERTISEMENT

În urma acestui eveniment, conducerea PNL a decis că până în august 2024 salariile profesorilor vor crește cu 50%. E vorba de acel procent cunoscut deja de 30%, la care se adaugă alte 20%.

În urma discuției, președintele PNL, Nicolae Ciucă, ministrul Educației și ministrul de Finanțe au decis să susțină pentru 2024 o creștere de 20 la sută a salariilor profesorilor. Aceasta se adaugă la majorarea de 30 la sută”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Dorințe optimiste ale liberalilor: buget al Educației, mai mare cu 57%

Specialiștii financiari din PNL țintesc o majorare a bugetului Educației de 57%. Acești banii vor merge în principal către investiții în creșterea calității Educației, salarizare, burse și masă sănătoasă pentru copiii în nevoie.

Tot la discuțiile interne ale liberalilor din această săptămână s-a mai convenit ca și bugetul pentru dezvoltare convenit de PNL cu Marcel Boloș să suporte o majorare la fel de importantă, de aproximativ 60 de procente.

ADVERTISEMENT

Ce anunța Ministerul Educației despre măririle salariale

În vara lui 2023, Guvernul a decis ca salariile profesorilor să sufere creșteri importante. Conform Ministerului Educației, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între 5 şi 10 ani, ar primi, după adoptarea OUG, de la 2.713 lei la 3.365 de lei net.

Apoi, un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, ar trece de la 3.985 de lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creștere, fără gradație la 4.707 lei net. În fine, un profesor cu studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va lua peste 6.000 de lei salariu.

ADVERTISEMENT