News

Salariul minim va crește la 3.000 de lei. Sectorul în care venitul minim lunar ajunge la 4.000 de lei

Decizie oficială luată de autorități. Guvernul anunță că salariul minim va crește la 3.000 de lei. Sectorul de activitate în care venitul minim lunar ajunge la 4.000 de lei.
24.11.2022 | 21:25
Salariul minim va creste la 3000 de lei Sectorul in care venitul minim lunar ajunge la 4000 de lei
Guvernul a decis: salariului minim se majorează la 3.000 de lei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Joi, la Palatul Victoria, a avut loc Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. În ședința prezidată de premierul Nicolae Ciucă s-a discutat și s-a luat o decizie privind majorarea salariului minim.

Guvernul a decis: salariului minim se majorează la 3.000 de lei

Conform unui comunicat emis de Executiv, la discuțiile din cursul acestei zile au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

În final, Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei.

Din această sumă, 200 lei sunt scutiți de impozit și contribuții de asigurări.

”Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

”Creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022”, spunea, astăzi, 24 noiembrie, Partidul Social Democrat, într-un comunicat de presă.

Vești bune pentru angajații din construcții: salariul minim ajunge la 4.000 de lei

În Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social s-a mai stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor să crească la 4.000 de lei. Decizia se impune tot de la 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, ministrul de finanțe, Adrian Câciu, spunea că o creștere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.

”A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a precizat ministrul social-democrat, miercuri.

ADVERTISEMENT